Glas Javnosti

Planinari zatekli JEZIVE SCENE ispred pećine kod Zaječara: 'LIČI NA CRNOMAGIJSKI RITUAL' Da li su razbacane LJUDSKE KOSTI delo sekte?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Dva planinara su tokom istraživanja nepristupačnih terena u blizini sela Prlita, blizu Zaječara, 13. septembra naišli na jezive scene ispred pećine. Oni su na ulazu u pećinu zatekli ljudsku lobanju i kost pobodene na štap.

Kada su planinar Jovan Cvetković i njegov drug videli o čemu se radi ušli su u pećinu gde su zatekli gomilu ljudskih kostiju.

-Uprečatljive su dve kompletne lobanje i još jedan fragment lobanje u pećini. Najmanje su bile tri lobanje. Ne znam za ostale kosti, laik sam, ali su lobanje prepoznatljive- rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, u pećini su pronašli i tragove vatre koji ukazuju na to da je neko tu skoro boravio iako je se nalazi na teško dostupnom terenu.

Slučaj je prijavljen policiji.

-Najbizarnije je što su lobanja i neki deo tela, mislim karlice, bili zakačeni na štap, koji je bio poboden u zemlju. Neko se zabavljao ili izvodio neke obrede. Forenzičari su uradili sve što je trebalo da urade, slikali, postavili brojeve, pokupili kosti u vreću- kaže pronalazač.

Dimitrije Pastulović, poznati srpski sektolog, kaže da prema opisu očevidaca, sve ukazuje na delo sekte Kvimbanda, koja na način sličan opisanom izvodi svoje rituale.

-Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenete tu. Ako su kosti donesene, to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slićne rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje. Treba videti da li je pronađena neka životinja ili nešto slično na mestu gde su pronađeni ljudski ostaci- rekao je sektolog.

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka dr. Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Na osnovu fotografija vidi se da su to ljudske kosti, vide se dve središnje kosti u karlici, to su ostaci najmanje dve individue. Ovde nije reč o sahranjenim ljudima, ovo nisu grobovi, ovo su razbacane kosti. Pošto su sva meka tkiva već istrulila, jasno je da je to nešto starije što bi bilo dragoceno i za Zavod. Ne može se naslutiti koji period je u pitanju, to će pokazati analiza, ali očigledno je da su se sva meka tkiva raspala, a to ne može da se desi za brže od deset godina - ocenila je Stefanovićeva.

Iz zaječarske policije kažu da su obavili uviđaj, prikupili dokazni materijal i predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, iz kojeg navode da još prikupljaju informacije.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da prema njegovim saznanjima iz policije nisu našli nikakvu osnovu za pokretanje nekog daljeg postupka.

 

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR