Glas Javnosti

Pitao ĐINĐIĆA zašto BOŠNJAKE naziva muslimanima i KAKAV JE VO NA PALAMA, a onda je usledio ODGOVOR KOJI DANAS mnogi CITIRAJU! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kada je pre više od 18 godina, jedan mladić iz Novog Pazara postavio pitanje tadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, prilikom njegove posete ovom gradu, zašto Bošnjake naziva muslimanima, i kakvog je ukusa vo na Palama, za kojeg se pričalo da je ovaj jeo sa Radovanom Karadžićem, usledio je odgovor koji danas mnogi citiraju.

Mladić koji je postavio pitanje, na koje je dobio ovaj odgovor, bio je Fikret Halilović.

On je pre nekoliko godina govorio za Nedeljnik o sečanjima na susret sa Đinđićem, u Novom Pazaru, kada je nova demokratska vlada imala “turneju” po Srbiji.

- Nisam tada imao još punih 18 godina, ali bio sam politički aktivan. To je taj kratak period od dve-tri godine koliko sam se bavio politikom. Srećom, vrlo brzo sam shvatio šta je politika i povukao sam se iz nje, naravno koliko je to moguće, jer je ovde svima život pretvoren u politiku. Zapravo, odmah posle Đinđićevog ubistva - rekao je tada Fikret za ovaj nedeljnik.

Tada je preneo i koja je pitanja postavio Đinđiću i bila su vrlo provokativna. Jerno je bilo zašto u svojim nastupima Bošnjake naziva muslimanima, a drugo – kakav je bio vo koji je sa Radovanom Karadžićem jeo na Palama.

Đinđić je rekao nije ni video tog vola za razliku od mnogih drugih volova koje je u međuvremenu video, kao i da je odrastao u multikulturnoj sredini gde nije bilo važno kako se ko zove.

Rekao je kako se politički najviše profitira insistiranjem na razlikama, na traženju krivaca na drugoj strani po bilo kom osnovu, čak i nacionalnom, kao i da se mi lako ujedinjujemo protiv nekoga, a da se teško ujedinjujemo za sebe…

Na kraju, Đinđić je izrekao tu ključnu rečenicu koja i danas ima snažnu simboliku.  

- Ne kajem se zbog toga što sam postavio ta pitanja Đinđiću. Glavni razlog za ta pitanja bila su neka moja očekivanja posle petooktobarskih promena u kojima sam i ja kao omladinac učestvovao - rekao je pre pet godina Fikret, kao i da je bio više nego zadovoljan Đinđićevim odgovorima.

- Mislio sam tada da mogu da menjam ceo svet. A onda ti neko ko je zaista bio autoritet tako nešto kaže. Bila je to ogromna motivacija za mene da sam na pravom putu. Ali onda je sve to otišlo s njegovim ubistvom - rekao je Fikret Halilović.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR