Glas Javnosti

PISAC IZ 'KONTEJNERA': Snaga duha i ikona Svetog Save jača od epilepsije, radi u gradskoj čistoći sve što zaradi potroši na lekove, veruje u lepu reč i knjige

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bolest s kojom je rođen - epilepsija, primorala ga je da prekine školovanje u petom razredu osnovne škole, živeo je u urušenoj kući, a jedina uteha su mu bile knjige.

Nakon 10 godina uz pomoć projekta EU "Druga šansa", završio je školu, kuća se urušila. Vladimir Kojanić je onda od Opštine Lapovo dobio kontejner i postao pisac.  Živi u 15 kvadrata sa ocem, napisao je četiri knjige, koje će uskoro izaći iz štampe.

U kontejneru se nalaze dva kreveta, stari televizor, sto na kome su knjige, i mala ikona Svetog Save, od kojih se Vladimir ne odvaja. Leti je unutra 50 stepeni, a zimi je hladno. Od ogreva bi se plastična kuća istopila, pa su primorani da koriste grejalicu.

Vladimir je trenutno na privremenim poslovima u gradskoj čistoći. Najveći deo onoga što zaradi daje na lekove, pored urođene epilepsije, oboleo je od astme i dijabetesa.

- Mnogo plaćamo struju, štedimo, pokušavamo da se zagrejemo na druge načine, ogrnemo se ćebetom ili jorganom. Smrzavamo se - ispričao je Vladimir.

Vladimir je vredan, ne odbija ni jedan posao. Sugrađani ga vole i često zovu kada je pomoć potrebna .

- Ja ih zovem kada imam nešto da radim - utovar drva, istovar brašna, i kada ima i nema posla dajem im hleb - kaže Prekljušaj Palj, vlasnik pekare u Lapovu.

Vladimir kaže da nije socijalni slučaj.

- Ja mogu i hoću da radim, želim da živim od svog rada, ne želim da budem ničiji teret - rekao je on.

Veliku pomoć i podršku Kojanići imaju od sveštenika Gorana Živkovića, koji je zajedno sa nekoliko sugrađana pokrenuo akciju za izgradnju njihove kuće. Ovom akcijom uspeli su da obezbede nešto novca za građevinski materijal, ali nedovoljno za izgradnju kuće u celosti, s obzirom na to da treba platiti i majstore.

- Uprkos svim nedaćama on se snalazi, našao je način da se bavi nečim važnim, veoma bitnim temama, nije se predao nego se uvek bori - kaže protonamesnik Goran Živković iz Crkve Sveta Petka u Lapovu.

Školu za odrasle u Batočini završio je sa odličnim uspehom, gde je išao pešice, uprkos kiši i snegu, a ove godine je u Jagodini završio srednju Elektrotehničku školu.

Anđelka Janković, profesor srpskog jezika OŠ "Sveti Sava" u Batočini rekla je da je bio veoma vredan i marljiv, želeo je da napreduje i nastavi školovanje.

- Imam želju pošto me zanima etnologija i istorija da upišem Filozofski fakultet - odsek istorija, ali zbog moje situacije to je nemoguće - kaže Vladimir.

Vladimir, koji nema laptop, ni kompjuter, piše knjige tako što tekst, fotografije i dokumente štampariji šalje preko Vajbera.

Zahvaljujući jednoj ruskoj firmi u štampi su četiri Kojanićeve knjige, od kojih će prva, pod nazivom "Bratska ljubav" izaći iz štampe do 20. oktoba.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR