Glas Javnosti
Posta

PILOT PROJEKAT ŠPANIJE: Žele da promovišu uvoz ukrajinskih žitarica železnicom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Španske vlasti saopštile su danas da su pokrenule "pilot projekat" za uvoz 600 tona ukrajinskog kukuruza vozom, u cilju da se pokaže da železnički saobraćaj može da bude "alternativa ili dopuna" pomorskom uvozu žitarica iz Ukrajine.

Voz sa 25 kontejnera krenuo je u utorak uveče iz Madrida za Helm, u Poljskoj, 25 kilometara od ukrajinske granice, gde se očekuje utovar oko 600 tona kukuruza iz Ukrajine, saopštilo je špansko Ministarstvo saobraćaja, piše portal Ekapija.
Voz bi trebalo da se vrati u Španiju, odnosno u Barselonu početkom septembra posle puta od oko 2.400 kilometara do Poljske i nazad.

- Projekat nastoji da pokaže tehničku i ekonomsku održivost železničkog transporta žitarica kao alternative pomorskom putu u vreme obeleženo ratom u Ukrajini i incidentima u lukama" te zemlje, dodalo je špansko ministarstvo.
Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula dva odvojena sporazuma sa UN i Turskom kako bi se omogućilo obnavljanje ukrajinskog izvoza žitarica blokiranog ratom u Ukrajini, koji je počeo 24. februara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP