Glas Javnosti

PIJU VODU SA ARSENOM! Batut: Voda u Temerinu je 100 odsto NEISPRAVNA

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da je voda iz vodovoda u Temerinu - 100 odsto neispravna.

Meštani Temerina znaju da voda iz gradskog vodovoda nije za piće i uglavnom je kupuju u prodavnicama, a ima i onih koji koriste vodu iz arterske česme koju mnogi smatraju lekovitom.

Osnovni problem vode u Temerinu je prisustvo arsena, ali u Javno-komunalnom preduzeću "Temerin" kažu da ne treba širiti paniku i da voda nije otrovna.


Dozvoljeni nivo arsena u vodi za piće je 10 mikrograma, a u Temerinu iznosi 70, u Bačkom Jarku 107, a u Sirigu čak 231! Iako je voda zvanično nebezbedna, JKP je naplaćuje kao da je potpuno ispravna i odbija da na računima naznači da nije za ljudsku upotrebu - naglašava Milenko Karlica iz "Ekološke inicijative Temerin".

On napominje da bi podaci o štetnosti vode trebalo da budu istaknuti u školama, vrtićima, ugostiteljskim objektima, pekarama, na javnim česmama... Karlica navodi da je lokalna samouprava samo mesec-dva tokom 2004. godine obezbeđivala obavezno alternativno snabdevanje cisternama, koje su se punile zdravstveno ispravnom vodom iz JKP "Vodovod i kanalizacija" u Novom Sadu.

Lokalna smouprava ulaže napore da problem snabdevanja vodom reši trajno, ali izgradnja prečistača ili fabrike vode iziskuje finansije koje prevazilaze mogućnosti Opštine - istovetno su odgovorili direktor JKP "Temerin" Željko DŽakula i predsednik Opštine Mladen Zec.

 Problem sa arsenom imaju i druge opštine u severnoj pokrajini, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, i to naročito u delu Banata gde je voda ima i boju, miris i ukus.






SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR