Glas Javnosti

Peter Stano: Nema Evroprajda bez šetnje

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Portparol Evropske unije Peter Stano saopštio je da je EU razočarana zbog toga što je MUP Srbije zabranilo šetnju u okviru Evroprajda u Beogradu.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izrazio je nadu da će šetnja u okviru Evroprajda u Beogradu u subotu ipak biti održana.

Prema rečima Stana, šetnja predstavlja javni izraz volje za borbom protiv diskriminacije, kao i promociju jednakih prava za LGBTQ+ osobe. 

Kako su organizatori najavili da će ispitati alternative, uključujući pravne lekove protiv zabrane, EU izražava nadu da će rešenje biti pronađeno pre 17. septembra, kako bi šetnja prošla mirno i bezbedno, navodi se u saopštenju.

Šetnja je postala suštinski deo Evroprajda od kada je uvedena, pre 30 godina, njen najvidljiviji deo, ukazuju u EU.

"Ne može biti Evroprajda bez šetnje", navodi se u saopštenju portparola EU Petera Stana.

Bilčik: Svi gledamo u Beograd, subotnja šetnja nije obična

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izrazio je nadu da će šetnja u okviru Evroprajda u Beogradu u subotu ipak biti održana.

Bilčik je u izjavi novinarima u Evropskom parlamentu rekao da pažljivo prati dešavanja u vezi sa Evroprajdom, a tako i odluke srpskih vlasti, te se nada šetnji u subotu, kojoj će i sam, kako je najavio, prisustvovati.

"Odluka koju su donele srpske vlasti nije da se zabrani parada, već samo odbije planirana trasa. Evroprajd je velika manifestacija, cela nedelja posvećena je proslavi diverziteta i evropskih vrednosti. On je prava prilika za Zapadni Balkan da pokaže solidarnost", objasnio je Bilčik.

Bilčik je izrazio nadu da će narednih sati biti jasnije da li će šetnje u subotu biti i dodao da organizatori tesno sarađuju sa srpskim vlastima da pronađu bezbednu rutu.

"Nadam se da će parada biti održana, da će svi biti u mogućnosti da izađu na nju i budu bezbedni", rekao je Bilčik.

Ocenio je kao važan signal to što su srpske vlasti zabranile "antiprajd šetnju".

Ponovio je da subotnja šetnja nije običaj prajd, već Evroprajd, na koji dolaze ljudi iz cele Evrope.

"Sve oči uprte su u odluke relevantnih vlasti. Svi gledamo u Beograd, ali mislim da su protekle nedelje pokazale da srpske vlasti rade na tome da se događaj održi. Ako bude održan on će biti važan signal i nama u institucijama EU", poručio je Bilčik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR