Glas Javnosti

PENZIONERI NA KOSMETU STRAHUJU: Šta će biti posle odluke kojom se onemogućava korišćenje dinara?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na Kosovu i Metohiji ima oko 27.000 penzionera srpske nacionalnosti i toliko, uglavnom staračkih porodica, biće ugroženo.

Oko 27.000 penzionera srpske nacionalnosti na Kosovu zabrinuto je šta će se desiti nakon odluke kosovske Centralne banke i donošenja uredbe kojom se onemogućava korišćenje dinara. Predsednik Udruženja penzionera u Gračanici Vesko Stojković izjavio je za Kosovo onlajn da je u pitanju nerazumna odluka i da su stariji građani u strahu jer se izlaz iz ove situacije trenutno ne vidi.

Stojković ističe da su penzioneri na Kosovu najbrojnija populacija i da su najviše vezani za primanja u dinarima.

"Ovom odlukom sigurno će najviše biti pogođeni penzioneri sa najmanjim primanjima, sa penzijama u najmanjem iznosu, a pogotovu oni penzioneri koji svoju penziju dobijaju na kućnu adresu, odnosno na ruke od poštara. Odluka će teško pasti svim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, i naravno, ostalima koji svoje penzije, svoje plate primaju dinarski, jer ne treba ovom prilikom zanemariti i činjenicu da sigurno ima i oko 5.000 Albanaca koji primaju lične dohotke od Srbije, a najveći deo njih su penzioneri“, rekao je Stojković.

Na Kosovu, ističe, ima oko 27.000 penzionera srpske nacionalnosti i dodaje da će isto toliko, uglavnom staračkih porodica, biti ugroženo.

"To je u neku ruku neprijateljski akt prema svim tim porodicima, prema tim penzionerima koji primaju penzije u dinarima. Mi ćemo nastojati da se izborimo da dinar zadržimo, da penzioneri svoja primanja koja su ostvarili kroz radni vek i dalje ostvaruju tamo gde danas žive, odnosno ovde na Kosovu i Metohiji“, rekao je Stojković.

Kaže da među narodom vlada velika zabrinutost, jer se izlaz u ovom trenutku ne vidi.

„Penzioneri, a i svi ostali sa primanjima plata u dinarima nalaze se na jednoj raskrsnici, na jednom raskršću bez ikakvih pravih putokaza. Nema pravih putokaza ni sa jedne strane, a pre svega od međunarodne zajednica koja u ovom trenutku treba da odigra odlučujuću ulogu“, rekao je Stojković.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR