Glas Javnosti

PEĆINA KOJA KRIJE TAJNU: Gde se dede kruna Dušana Silnog?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukoliko se, u potrazi za avanturom, nađete u Čačku, u navigaciju na vašem telefonu ukucajte Ostra i pratite put.

Nakon nekih pola sata vožnje, dvadesetak kilometara od grada stići ćete do mesta koje se nalazi tik uz reku. Ta reka se zove Ostrovka. Tu zastanite i bacite pogled na planinski uspon. Primetićete veliki broj naizgled nepristupačnih staza, od kojih su mnoge do sad već gotovo nestale. 

Upravo te staze i stazice vode do pećine po imenu Ostrica. 

Prema legendi i narodnom predanju, upravo u toj pećini Đurađ Branković je sakrio mnogobrojne sanduke zlata, srebra, ali i jedan od najvrednijih predmeta u istoriji Srbije - krunu cara Dušana.

 

Mnogobrojni su pokušavali da do tog blaga dođu. Neki se iz pećine nisu vratili. Njih su, ako je verovati legendi, savladale zmije koje su ostavljene da čuvaju Brankovićevo blago dok u pećinu ne kroči čovek kadar da ponese krunu Dušana Silnog. 

Nedaleko odatle nalazi se i vizantijsko utvrđenje Sokolica. A kako je navedeno na sajtu Narodnog muzeja u Čačku, najstariji ostaci koji su pronađeni potiču još iz bakarnog doba:

- Sokolica je naseljavana još od perioda metalnog doba. Najstarije ostatke predstavljaju nalazi grnčarije iz bakarnog doba ukrašene u maniru karakterističnom za Krivodol - Salkuca- Bubanj (2600 – 2000 god. pre n.e.) kulturni kompleks i kulturne grupe Baden - Kocofeni (2300 – 2000 god. pre n.e.). Tragovi života na Sokolici utvrđeni su i tokom bronzanog (Vatinska kultura 1700 – 1200 pre n.e.) i starijeg gvozdenog doba, stoji na ovom portalu.

 Planinsko utvrđenje Sokolica je kroz istoriju imalo veliki strateški značaj, jer je kontrolisalo važne puteve koji su sa Pomorja i Bosne preko čačanske kotline vodili ka Šumadiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR