Glas Javnosti

Pčelari stariji od 65 traže dozvolu za kretanje

Društvo
Autor: Глас јавности

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) apelovao je na državu da dozvoli izlazak vlasnicima pčelinjaka, starijim od 65 godina, da ih obiđu i dohrane i napoje pčele i uklone izumrla društva.

Zamenik predsednika SPOS-a Radivoje Stojanović rekao je za Betu da je u tom udruženju 2.818 članova ili oko 37 odsto starijih od 65 godina i u njihovom je vlasništvu 160.000 košnica.
 
"Ovo je period 'izimljavanja' i treba pregledati košnice i ukloniti one gde su slabija društva uginula da jača ne bi pojela med u toj košnici pošto bi ta 'divlja životinja' nastavila to da radi i u drugim košnicama", rekao je Stojanović.
 
Dodao je da u Srbiji ukupno ima od 8.000 do 9.000 pčelara, a da među njima ima desetak velikih proizvođača meda koji ga sami pakuju i izvoze. On je rekao da se pčelama u ovo vreme mora obezbediti i voda jer, iako ima dosta procvetalog maslačka, one ne izlaze dok spoljna temperatura ne bude 14 stepeni Celzijusovih.
 
Ako se, kako je rekao, zbog nemogućnosti adekvatne nege dogodi pomor pčela i voćnjaci će ostati 70 do 80 odsto neoprašeni i bez roda. U Kini, kako je rekao, zbog manjka pčela ručno oprašuju voće.
 
Stojanović je rekao da su o tom problemu već obavestili predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i predsednika države Aleksandra Vučića, ali da nisu dobili dozvolu za kretanje pčelara i da pripremaju peticiju, a da su do sada skupili 6.000 potpisa.
 
Pogon u Rači za pakovanje meda za izvoz u buradima je, prema njegovim rečima, završen i trebalo je da bude otvoren krajem marta, ali je zbog epidemije koronavirusa odloženo. Linija za pakovanje u teglama i na malo još nije završena jer nije obezbeđen novac, pogon je izgrađen donacijama i sredstvima pčelara. 
 
U Srbiji, prema njegovim rečima, ima oko 1,5 miliona košnica, a ovih dana je pojačana krađa, pa je na četiri lokacije ukradeno 30 košnica, a na Srebrenom jezeru od jednog vlasnika 32. Lopovi, kako je rekao, ne miruju ni za vreme policijskog časa, jer ukradene košnice koje vrede od 200 do 250 evra prodaju za 15 evra. 
 
U Srbiji se godišnje proizvede od 6.000 do 10.000 tona meda, izveze oko 2.000 tona i ostvari devizni priliv od oko 15 miliona evra. Rekordan izvoz realizovan je 2013. godine kada je izvezeno oko 3.330 tona meda.

(Izvor: Beta/021)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR