Glas Javnosti

Patrole iz Srbije na putu do Grčke preko bugarskog prelaza Kulata - Promahonas, trešti srpska muzika, zbunjeni i Grci kad se ugledali Srbe (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prva grupa srpskih turista ušla je u Grčku pošto je kasno sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije. Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku preko Bugarske. Tokom večeri ili sutra put Grčke krenuće i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak.

Konfuzija, iznenađenje, nemir juče su vladali među srpskim turistima koji su krenuli put Grčke.

 Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica.

Nekoliko minuta pre 23.00 sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema. 

Novinar Mladen Alvirović, koji je sa ekipom emisije SAT krenuo u patrolu do Tasosa, preko Bugarske, bio je blokiran na prelazu Kulata–Promahones.

Sada je, kako kaže, prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza neometan iako grčki graničari još uvek nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana.

Očekuje se da zvanična odluka stigne tokom prepodneva.

Na grčko-bugarskoj granici trenutno je desetak automobila sa srpskim tablicama koji čekaju prelaz.

U ovom trenutku sve je u najboljem redu, javlja Mladen Alvirović. 

Na ulasku u Bugarsku popunjava se upitnik 


Da bi turisti stigli na grčko-bugarsku granicu, moraju prvo da prođu srpsko-bugarski granični prelaz Gradina–Kalotina.

Na tom prelazu trenutno nema gužve, a reporterka RTS-a javlja da vozila prolaze bez problema.

RTS je razgovarao sa turistima, koji su rekli da su čuli da je granica otvorena i da očekuju da stignu na željenu destinaciju. 

Kada pređu Gradinu, državljani koji žele da uđu u Bugarsku moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju. Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin. 

Zbog potpuno konfuzne situacije juče, noćas se preko Gradine oko 20 vozila sa srpskim tablicama vratilo u zemlju.

Večeras ili sutra polazak autobusa 


Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su zbog jučerašnje situacije zaustavljeni planirani polasci autobusa za Grčku. 

Ta putovanja će biti realizovana od trenutka kad se dobijan zvaničan papir iz Grčke da srpski turisti mogu ući u tu zemlju preko Bugarske, navodi Seničić.

 NOVINARSKA EKIPA OKUSILA GUŽVU

Grčka je otvorila granice za srpske turiste u ponedeljak u 23 sata - na kraju je sve bilo prema prvoj zvaničnoj najavi tokom vikenda. Na srećnom kraju, i ekipa "Blica" se našla u Grčkoj posle sedam sati ugodne vožnje iz Beograda i svega pola sata čekanja na "ozloglašenom" graničnom prelazu Kulata-Promahonas.

 Sve pre toga bilo je napetost, neizvesnost, tuga i bes bespomoćnih srpskih državljana blokiranih u kilometarskim kolonama na bugarsko-grčkoj granici. U takvoj atmosferi ekipa "Blica" usaglasila je službeni put i službeni glasnik Grčke i krenula oko 20 sati ka zemlji Helena.

 Sa svakim kilometrom i minutom posao je bio sve teži. Vest da je zatvorena i srpsko-bugarska granica strovalila se na crnu "škodu" kao vodena zavesa iz oblaka kod Niša. Ipak, posle svake kiše dođe sunce. Makar i sat pre ponoći.

Idete u Grčku? Ne znam za njih, ali Bugari puštaju - ulio je neophodnu dozu samopouzdanja novinarskoj ekipi srpski carinik u Dimitovgradu.

I, zaista, automobil sa BG tablama nije bio zaglavljen ni u koloni ni na rampi. Ali jeste u prevodu...

Ju ar...tranzit... Jes, no... Počinka in Bulgaria - pitala je birokratkinja u antikovid kostimu i nemuštim jezikom zavezala usta ispitanika željnih tačnog odgovora.

Na poluzavršenim ili nedovršenim bugarskim putevima, srećom, nije bilo nikakve opasnosti. Čak nije bilo ni mnogo automobila. Monotoniju posleponoćne vožnje razbili su stihovi srpsko-bugarskog melosa "Čudna žena beše vera" sa lokalnog radija u blizini graničnog prelaza Kulata.

Na tom prelazu nije bilo čudnih žena, ali jeste nevere ili neverice. Svega dvadesetak vozila u koloni, mahom bugarskih i grčkih registarskih oznaka i dva četvorotočkaša srpskih tablica. Nigde kilometarskih redova. Nigde ozlojeđenih srpskih turista. Nigde pitanja "gde idete, kuda, zašto, kako"... Samo tri pečata. U tri pasoša. Uz poruku "srećan put"...Nea Potidea na poluostrvu Kasandra bila je na dohvat ruke...

 Dobrodošli. Ja sam potpuno zbunjena. Ceo dan sam juče slušala informacije da srpski turisti neće moći u Grčku do 1. jula i evo sad vidim vas. Neverovatno. Oni su potpuno ludi - vrti glavom vlasnica smeštaja u Nea Potidei i žali se da nema mnogo gostiju.

Nesrećni naši turisti morali su, najpre, da se okupaju u moru dezinformacija da bi se bućnuli u pravo, pravcato grčko more.

 (Izvor RTS, Blic) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR