Glas Javnosti

Patrijarh: Za svakog pravoslavnog čoveka veliki blagoslov poseta Hercegovini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski Porfirije započeo je danas posetu Eparhiji zahumsko-hercegovačku i primorsku, gde je posetio manastir Žitomislić, kod Mostara i poklonio se moštima Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih u selu Prebilovci.

Patrijarh je u manastir stigao u pratnji episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i gradonačelnika Mostara Marija Kordića, a ispred manastira dočekali su ga brojni vjernici, prenosi Srna.

„Nema onoga koji je došao u Hercegovinu, u njene svetinje, u njene manastire, među kojima je najsvetliji biser manastir Žitomislić, a da nije otišao sa utehom. Upravo ova svetinja, kao i narod koji se sabira u njoj, svedoči suštinu naše vere”, poručio je patrijarh, kako je saopštila SPC.


Istakao je da je manastir Blagoveštenja Presvete Bogorodice kroz vekove bio mesto molitve i okupljanja naroda, kao i da je delio sudbinu zajedno sa svojim narodom.

„Ova svetinja je bila uvek na krstu, rušena i paljena, ali je iz pepela ponovo podizana”, poručio je patrijarh srpski.

Patrijarh je danas posetio i hercegovačko selo Prebilovce i u njemu hram Vaskrsenja Gospodnjeg sa kriptom u kojoj su pohranjene mošti Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih.

Tokom avgusta 1941. godine ustaše su izvršile nezapamćen masakr nad 826 od ukupno 994 Srba, uglavnom žena, dece i staraca.

Većina njih je bačena u jamu Golubinku. Tim pokoljem 54 srpska domaćinstva Prebilovaca su zauvek ugašena.

Kako navodi SPC, komunističke vlasti su skrivale istinu o razmerama zločina, zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz jama čiji su otvori 1961. godine bili čak i zabetonirani.

Početkom devedesetih godina prošlog veka podignut je hram, a kosti mučenika izvađene iz jama i pohranjene u kripti. Stradanje prebilovačkih i hercegovačkih mučenika time nije okončano pošto je u junu 1992. godine miniran hram i kripta sa moštima svetih mučenika.


„Pomolimo se Svetim mučenicima prebilovačkim i hercegovačkim da se oni mole Bogu za nas, da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja, ali iskušenja koja su istovremeno prostor i pojava Blagodati Božje. Pomolimo se Bogu da se više nikada nigde i nikome ne desi ono što su sveti mučenici radi vere svoje i Krsta časnog pretrpeli”, poručio je patrijarh tokom posete Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima.

Patrijarh danas takođe posećuje Vladičanski dvor, Stari grad, imaće prijem u Gradskoj vijećnici, a u 19 časova je doček poglavara SPC u Mostaru ispred Saborne crkve Svete Trojice.


Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR