Glas Javnosti

Patrijarh u SPASOVDANSKOJ litiji služi pomen stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spasovdanska litija, koja se kreće od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save, stigla je do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je počeo pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

Litija je predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog, koji nose gardisti Vojske.


Litija je prešla preko Trga Slavija, a posle pomena nastaviće Bulevarom, oslobođenja i doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za decu i naš narod.

Nakon molebana, patrijarh srpski obratiće se vernom narodu.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, najavila je SPC.

Veliki broj crkvenih velikodostojnika i građani su u litiji krenuli prema Vračaru nešto posle 18.30 časova od Vaznesenjske crkve centralnim beogradskim ulicama.

Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Litija će zastati na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh Porfirije služiti pomen stradalim učenicima, mladima stradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

Krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, gradonačelnik Aleksandar Šapić...

Kako je navedeno, velika Spasovdanska litija ove godine nema svečarski karakter.

"Nego ćemo se zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, moliti Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela naših, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu, zastati na raskrsnici ulica kralja Milana i kralja Milutina gde će njegova svetost patrijarh Porfirije služiti pomen postradaloj deci, njihovom čuvaru, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja", navedeno je u saopštenju.

Po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija, danas će na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama biti dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta, navodi se u saopštenju SPC.

"Sa ponosom krst će prestoničkim ulicama i trgovima nositi Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu. Blago majci koja ih rodila i Crkvi koja se njima ponosi!", navedneo je u saopštenju SPC.



Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR