Glas Javnosti

PATRIJARH U GRAČANICI: 'Dom pravoslavnih Srba je Kosovo i Metohija, Albance vidimo kao svoju braću'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je u Gračanici da je dom pravoslavnih Srba Kosovo i Metohija i da svako ima svoju baštinu, svoju kulturu i da se svako na neki način Bogu moli.

-Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani i Pećka Patrijaršija, Sv. Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva, kazao je ovog jutra u porti manastira Gračanica patrijarh srpski Porfirije, javlja Kossev, piše N1.

Patrijarh je u Gračanici naznačio značaj još jedne godišnjice – sedam vekova od manastira Gračanice, opisavši je „lepoticom“.

 

-Dom pravoslavnih Srba jesu Kosovo i Metohija. Zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju, kazao je.

Gračanica i svetinje jesu dragulj svetske kulturne baštine, kaže patrijarh, ali i dodaje da „svetsko ne postoji ako negde nije poniklo i ako nema svoje ime i prezime“.

-Jesu to biseri i dragulji svetske kulturne baštine ali pre toga jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu, i svako se na neki način Bogu moli. Mi pravoslavni Srbi se molimo hrišćanski pravoslavnom Hristu raspetome i vaskrslome. 

Kaže da su svi ljudi i narodi dobili od Boga različite darove, a Srbi upravo ovaj. To ne znači, kaže, da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, nesporazume i razdvajanja.

-Zapravo različitosti jesu upravo darovi, a sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili a onda kroz to i iskupili sebe i darovali sebe drugima, istakao je.

 

Patrijarh kaže da stoga SPC na Albance gleda kao na svoju braću.

-Siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima a imaju samo neke nama strane, daleke, ovozemaljske interese, rekao je patrijarh.

Liturgiji u porti manastira Gračanica danas prisustvuje više stotina vernika.

Posle liturgije, patrijarh je otišao na Gazimestan radi služenja opela. Na Gazimestanu je Porfirija dočekalo nekoliko stotina vernika.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR