Glas Javnosti

PATRIJARH POVODOM BOŽIĆNOG POSTA: To nije samo uzdržanje od hrane, nego sticanje ljubavi i onoga što nam je Hristos doneo (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Božićni post tradicionalno počinje danas 28. novembra, a završava se na Badnji dan – 6. januara, kada je takođe trpeza posna, a uoči Božića, 7. januara.

Šestonedeljnim Božićnim postom vernici Srpske pravoslavne, Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista koristeći julijanski kalendar.

Hristos je, prema Svetom Pismu, postio 40 dana i noći pre početka svoje propovedi o dolasku Carstva Nebeskog, te vernici prate njegovo delo na zemlji.

U postu se uzdržava od namirnica životinjskog porekla, osim ribe određenim danima, ali je njegova suština i pun značaj zapravo u uzdržavanju od loših dela, primisli i reči.

Podrazumeva i trud duše u molitvama i činjenje dobrih dela.

Post će se završiti pričešćem i bogatom trpezom na Božić, koji važi za najradosniji praznik, jer se kroz rođenje Hristovo proslavlja život i kasnije za Vaskrs, njegovo vaskrsenje.

Početak Božićnog posta vernicima je čestitao patriijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, uz poruku da post nije samo uzdržanje od hrane i pića, već da on predstavlja izgrađivanje vrline u sebi.

„Post nije dijeta, smisao posta se ne sastoji pre svega u uzdržanju od određene vrste hrane. Smisao i cilj posta jeste sticanje ljubavi i onoga što nam je Hristos svojim rođenjem doneo – a to je mir, mir sa Bogom i sa tvorevinom Božijom, drugim ljudima. Da bismo to postigli potrebno je da ulažemo telesne napore, ali i da kao temelj naših napora imamo molitve koje nas dovode pred licem Božijim, molitva je opštenje sa Bogom“, poručio je patrijarh Porfirije.

“A to je mir, mir sa Bogom, mir sa drugim ljudima, mir sa prirodom, tvorevinom Božijom i mir sa samim sobom. Da bismo to postigli potrebno je da ulažemo telesne napore, ali potrebno je da kao temelj svakog našeg napora imamo molitvu, jer molitva nas dovodi pred lice Božije. Molitva je opštenje sa Bogom, i stojeći pred licem Božijim u svetlosti Njegovog prisustva, mi u toku posta, ali i izvan posta, imamo mogućnost da sagledamo sebe, da vidimo svoju dušu, da vidimo svoje nedostatke, svoje padove i svoje promašaje, i da onda iz te najniže tačke svoga postojanja uputimo toplu molitvu Bogu, da On bude sa nama i da Njegovom snagom i silom, gradimo vrlinu u sebi, tako što ćemo sve ono što smo dobili kao potencijal i dar od Boga, uz pomoć Božiju razvijati kako bismo stvorili u sebi ono na što nas apostol Pavle podseća meru rasta visine Hristove.

I ovaj post neka bude blagosloven, kao i svaki drugi post, i neka Bog da da pored vežbanja svoje volje, u lišavanju od određene vrste hrane, lišavamo sebe svake loše pomisli, svake loše reči, svake zle želje, kako bismo očistivši sebe od svega onoga što je u nama nedostojno Boga, što nas prlja, mogli da deblokiramo svaku vrstu prepreke u razvijanju vrline i svakog dobra, milosrđa, praštanja, ljubavi i postizanju mira kojim ćemo se pozdravljati na praznik Rođenja Hristovog. Neka je srećan i blagosloven post!”

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR