Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE URUČIO IKONE GARDI VOJSKE SRBIJE : Izrađene u Manastiru Kovilj

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije

Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Кovilj od danas su deo Bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije. Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Кovilj od danas su deo Bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

Ministar Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.


- Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Кovilj - ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana. Mnogo simbolike, veze i snažne poruke onoga što nam je nasušno potrebno, posebno u današnje vreme, a to je jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve, naglasio je ministar odbrane.

On je rekao da je u današnjim razgovorima sa patrijarhom istaknuto da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i Srpska pravoslavna crkva posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

Mislimo da je to jedinstvo prirodan tok i ono što je neprirodnim putem bilo prekinuto pre nekoliko decenija danas dobija one obrise kako treba da bude i što proizilazi iz karaktera i bića našeg naroda i naše države, naše crkve i naše vojske. Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću, poručio je ministar Vučević i dodao da su sa patrijarhom razgovarali i o ostalim temama koje se tiču položaja i boljih uslova za vojne sveštenike i bolje organizacije crkvenih obreda u vojnim objektima.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da saradnja sa Vojskom Srbije postoji još od 2001. godine, u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe u vojsci.

Ja sam danas emotivno ganut, jer se nalazim u prostorima Vojske Srbije koji su meni bliski i domaći, jer je Sveti sinod naše crkve 2001. godine blagoslovio da ja stupim u saradnju sa Vojskom Srbije, a u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe, njeno vraćanje na mesto koje joj pripada, istakao je patrijarh piše Telegraf

On je dodao da nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod.

- Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u vojsci. Zato sam i emotivno ganut, jer sam sve do 2014. godine od prvog trenutka 2001. godine, prošao sve faze saradnje između vojske i crkve, rekao je patrijarh Porfirije..
atrijarh srpski Porfirije naglasio je da je primarni zadatak crkve da budemo jedinstveni.

- Mi, svako u okviru svoga poslušanja, radimo jedan te isti posao, a to je ono što je primarni zadatak crkve - da budemo jedinstveni, da budemo jedno, isključivo i samo u dobru i u vrlini. Da nikada ne dozvolimo sebi, bez obzira kojim se poslom bavimo, da nas objedinjuje nešto što je suprotno Jevanđelju Hristovom, rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Кomandant Garde brigadni general Nikola Dejanović zahvalio je u ime svih pripadnika Garde na darovanim ikonama, ističući da ih sa zahvalnošću prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote za služenje i za odbranu naše jedine otadžbine Republike Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR