Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije uoči Vaskršnjeg posta: Molimo se za naše Kosovo i Metohiju (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Patrijarh srpski gospodin Porfirije, pozvao je da vaskršnji post, koji počinje sutra, bude posvećen Kosovu i Metohiji uz molitve sa našu braću i sestre u južnoj srpskoj pokrajini.

„Počinje Sveta Četrdesetnica. Molim vas da učinimo dodatnu žrtvu tokom ovog posta, da čitav post posvetimo Kosovu i Metohiji i da se usrdnije molimo tokom velike Četrdesetnice, u ova tmurna i burna vremena, za našu braću i sestre na Kosovu. Za naše svetinje na Kosovu. Da se molimo za naše Kosovo i Metohiju“, poručio je patrijarh, koji je služio liturgiju na praznik Svetog Simeona Mirotočivog u crkvi na Novom Beogradu posvećenoj tom svecu. 

Patrijarh srpski gospodin Porfirije, je rekao da u „pred veliku Četrdesetnicu, na Nedelju praštanja, sam Gospod obraćajući se svojim učenicima i narodu koji ga sluša, ali i nama, upozorava da je praštanje ono što nam otvara put ka Bogu, da je praštanje prostor i mesto na kome boravi blagodat Božja, da je to put kojim Gospod dolazi do nas“.

Ukazao je da ni u kom slučaju post nije dijeta i ne tiče se našeg spoljašnjeg izgleda.


„Post je samo sredstvo, put koji nas vodi do cilja, a to je Hristos, zajednica sa Njim, i to je naš bližnji. Zato u postu treba voditi računa o duhu posta, o suštini posta, a suština je borba protiv egoizma i samoljublja, što je preduslov onoga što je cilj posta, a to je ljubav prema Bogu i bližnjem“, naveo je patrijarh.  

Istakao je da je Svetog Simeona Mirotočivog, koga danas slavimo, najpre treba da imamo primer za ugled.


„On je upravo pokazao da mu je Hristos na prvom mestu i da se sve onda samo po sebi ustrojilo i dobilo pravo mesto u njegovom životu. Neka bi Gospod dao da ovaj naš post počne međusobnim praštanjem“, kazao je patrijarh srpski.

Za pravoslavne vernike u ponedeljak počinje višenedeljni veliki vaskršnji post, koji se završava praznikom Vaskrsom, 16. aprila.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR