Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE: U zabludi je svako ko misli da može sam da učini velika dela

Društvo
Autor: Glas javnosti

Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Đurđevdan, svečano je proslavljena u kapeli u kasarni "Banjica 2" u Beogradu, gde je patrijarh Porfirije služio svetu arhijerejsku liturgiju, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh je u obraćanju ukazao da je u najmanju ruku u zabludi svako ko misli da može sam da učini velika dela, nezavisno od podrške ostalih, podrške braće i sestara, a pre svega bez molitvene podrške.


Podsetio je i da je Sveti Georgije bio vojskovođa, „vojvoda uspešan u vojsci cara Dioklecijana, ali u vojsci koja je nenavidela Hrista, koja nije želela Hrista, koja je gonila hrišćane“.

„Sveti Georgije je izabrao Hrista, izabrao je smrt i mudrost Hristovu koja je ludost za logiku i za mudrost ovog sveta“, kazao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, isto to je učinio sveti knez Lazar u naše ime rekavši zemaljsko je zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka i time ono što je utemeljio Sveti Sava kao naš identitet projavio u praksi: identitet istine, pravde, mira, ljubavi, večnosti, večnog života Hristovog, što nije sve misaona i apstraktna imenica u budućem veku.

U besedi je naveo i da je "to realnost i vrednost kojom treba da živimo ovde i sada i da je, nezavisno od toga koliko smo slabi i nemoćni, važno da u nama postoji odluka i opredeljenje za tu Hristovu istinu". Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, poželeo je dobrodošlicu gostima i čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije.

Slavskom sabranju prisustvovali su članovi Кolegijuma načelnika Generalštaba, kao i mnogobrojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije.

Generalštab Vojske Srbije Đurđevdan proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR