Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije se oprostio od Teodorakisa uz njegov istorijski govor protiv bombardovanja Srbije: SVAKI SRBIN TREBA DANAS DA PRISLUŽI VOŠTANICU ZA MIKISA (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mikis Teodorakis, jedan od najvećih grčkih kompozitora, muzičara i dirigenata, preminuo je u 96. godini. On nije bio samo kompozitor, muzičar i dirigent, već i političar, a bio je jedan od najglasnijih protivnika NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Patrijarh srpski Porfirije oprostio se od njega dirljivim rečima:

- Molim se za pokoj duše Mikisa Teodorakisa. Za Mikisa Teodorakisa bi bilo netačno reći da je bio samo veliki prijatelj srpskog naroda. On je pronevši svetom lepotu grčke muzike, prikazao bogatstvo i lepotu kulture i nesalomivi duh grčkog naroda, a za nas je otelotvorenje bratske i srdačne ljubavi, bezrezrevnog prijateljstva i pomoći Grka prema srpskom narodu onda kada je bilo najteže i najpotrebnije. Svaki Srbin treba danas da prisluži voštanicu za Mikisa Teodorakisa. Bog neka dušu prosti Mikisu Teodorakisu i naseli u rajskim naseljima u kojima će brat Mikis nastaviti da razgaljuje dušu umilnim zvucima buzukija - napisao je patrijarh.

U objavi na Instagramu patrijarh je postavio govor Mikisa Todorakisa na tinskom Trgu Sintagma u znak grčkog protesta bombardovanju Srbije, 26. marta 1999. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR