Glas Javnosti

PATRIJARH PORFIRIJE POMENUO KOMUNIZAM, PA OBJASNIO U ŠTA SE PRETVORIO: Ove reči trebalo bi svi da primenimo (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Srpski patrijarh Porfirije redovno se oglašava na društvenim mrežama na teme koje muče svakodnevno društvo. Sada je pomenuo ateizam i sve pošasti koje je poneo sa sobom.

- Društveni sistem u kome je ateizam bio gotovo obavezan, naročito ako ste u državnoj službi, nasledilo je doba individualizma, konformizma, egoizma. Komunikacija je otežana i u okviru porodice, ukoliko ona i postoji. A porodica treba da bude domaća Crkva. Stariji su ophrvani brigama, a mladi beže u virtuelni svet, virtualno druženje i opštenje. Zbog toga je naš zadatak nesravnjivo teži: da ukažemo da Jevanđelje Hristovo upućuje na život u zajednici i na neprestano davanje sebe drugima. Potrebno je uz lični primer i autentično svedočenje, izgraditi i novi pristup, novu semantiku koja će mladima ukazati da je Hristov put jedini koji daje smisao životu i gasi metafizičku žeđ - napisao je patrijarh.

Poznato je da Srpska pravoslavna crkva bila najviše na udaru nadolazećeg komunizma posle Drugog svetskog rata, kada je na Goli otok proteran veliki broj crkvenih velikodostojnika, mnogi manastiri zatvoreni i uništeni,veronauka izbačena iz srpske prosvete. Tako da ne čudi što se srpski patrijarh osvrnuo na ovu društvenu pojavu koja je nanela mnoga zla srpskom narodu.

Patrijarh orfirije podelio je fotografije sa putovanja za Sarajevo, gde će boraviti danas i sutra.

- Na putu za Sarajevo, zastali smo sa predahnemo i uživamo u bajkovitom pejzažu u mestu Divič, kraj Zvornika - napisao je patrijarh Porfirije. 

Inače, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas i sutra posetiće Mitropoliju dabrobosansku povodom jubijela 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR