Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije: Koliko god neko rušio crkvu ona se diže

Društvo
Autor: Glas javnosti

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je juče obnovljeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu, a u besedi vernicima poručio da je pravoslavna vera oblikovala narod da ima svoj identitet.

"Crkva Hristova su vrata istine, koliko god neko rušio crkvu ona se diže. Zahvalan sam što sam s vama ovde. Moja ljubav je trajna i uvek ima mesta za vas u mom skromnom srcu", istakao je patrijrah srpski.

Njegova svetost je ukazao da je ispravno želeti i tražiti Gospoda, ali da je to ispravno raditi na duhovni način.

"Blaženi su oni koji veruju, a nisu videli. Gospod podseća da je svako od nas mnogo više od materijalnog, a to je duhovno, to je vera našeg srca", rekao je patrijarh Porfirije.


Srpski patrijarh je istakao da nikada nije bilo jednostavno verovati u Hrista, pa često i opasno, ali da vera podrazumijeva rizik.

"Suočavamo se sa nespremnoću da opraštamo drugima, gordošću i zavišću. Rizik je ići za Hristom. Vera podrazumijeva oprost", naveo je patrijarh Porfirije.

On je rekao da je vera poverenje, a od nas se traži da verujemo.

"Mi kao mironosnice danas smo ovdje u ovom Hramu žedni istine i pravde i ljubavi Gospoda. Znamo da imamo bezbroj promašaja i da ne možemo ni da se kajemo. Zato što znamo da je tako, dolazimo s poverenjem u njegovu ljubav. Zato se uzdamo u njegovu ljubav i milosrđe. To znaju i oni koji su zidali ovaj hram", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je poklonio obnovljenom Hramu i sveštenstvu ikonu Svetog Save i Ordenom Svetog Save odlikovao najvećeg dobrotvora i kuma Hrama Zorana Tegeltiju za pokazan lični angažman i obnovu hramova u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji.

Orden je dodeljen i opštini Mrkonjić Grad za nesebičnu pomoć pri obnovi hramova, koji je u ime opštine primio načelnik Dragan Vođević. Velikim dobrotvorima proglašeni su kabinet predsednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, privrednici Mladen Milanović, Trivun Milanović, drugi privrednici, javna i privatna preduzeća i pojedinci.


Liturgiji i osveštanju Hrama prisustvovali su brojni vernici, predstavnici javnog i kulturnog života Mrkonjić Grada i Republike Srpske. Patrijarha srpskog Porfirija ispred Hrama dočekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je prisustvovao liturgiji.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao ovaj grad. Hram je bio uništen i u Drugom svetskom ratu, a obnavljan je do 1960. godine.

U poslednjm ratu, neprijateljske jedinice hrvatske vojske su 1995. godine granatirale i zapalile hram, kao i veći dio Mrkonjić Grada, a obnova svetinje započeta je 2013. godine. Obnovu su podržali parohijani, lokalna zajednica, republičke institucije i privrednici.

Glas javnosti/Srna

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR