Glas Javnosti

Patrijarh Lavrovu: Nađite najbolje rešenje i sačuvajte nam Kosovo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je danas, tokom zajedničkog obraćanja sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, kako očekuje veliku pomoć viševekovno bratske Rusije i bratske Ruske pravoslavne crkve (RPC) da se nađe „najbolje rešenje“ i da Srbija „sačuva Kosovo“.

-To je naša velika želja. Nadamo se da će nam Bog pomoći u tome, preko Rusije i umnih i poštenih ljudi u svetu, rekao je patrijarh Irinej, nakon razgovora sa Lavrovim, u Patrijaršiji.

Patrijar Irinej je rekao da su razgovarali o problemima koji se tiču „našeg naroda i naše Crkve“, dodajući kako se nada da će se srpski i ruski narod zauvek dogovarati, kao što je to bilo i u prošlosti.

Takođe je naveo da u oktobru očekuje da u Beograd, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dodje i ruski patrijarh Kiril, na veliku svečanost u hramu Svetog Save na Vračaru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov rekao je da danas na Balkanu pa i drugim svetskim regijama „situacija ne postaje baš mirnija“, već da ima puno mogućnosti za njeno zaoštravanje.

Pri tome je rekao kako pre svega misli na Bliski Istok i sever Afrike, napominjući da „odjek tih dešavanja sve jače zvuči na evropskom kontinetnu“.

Kako je objasnio, tokom tih konflikata pojačavaju se radikalna raspoloženja, koja se ispoljavaju kroz ekstremističke napade, izmedju ostalog i na hrišćane.

On je rekao da se situacija komplikuje „dosta agresivnim promovisanjem od strane naših zapadnih partnera takozvanih neolibarelnih vrednosti“ koje pokušavaju da nametnu ostalima.

Prema njegovim rečima, u takvoj situaciji odgovorne države treba da se bore za očuvanje svoje istorije, kulture i tradicije, a, kako je naveo, Rusija to i čini sa Srbijom i drugim saveznicima.

Takvi napori se, rekao je, ujedinjuju i sa drugim pravoslavnim Crkvama, dodajući da su SPC i RPC vekovima čuvari takvih vrednosti.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR