Glas Javnosti

PATOLOŠKO KOCKANJE: U Srbiji sve više adolescenata se okreće ovom poroku

Društvo
Autor: Glas javnosti

Statistike pokazuju da čak 99 odsto adolescenata zavisnih od kocke preti samoubistvom kako bi od roditelja izmamili novac za svoju zavisnost. Iako naše društvo blagonaklono gleda na kocku, ipak je reč o ozbiljnoj bolesti zavisnosti.

Polovina tinejdžera u Beogradu imala je makar jedan kontakt sa kladionicom, a prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji ima oko 33 hiljade patoloških kockara.

Beleži se značajan porast adolescenata koji pate od ove zavisnosti, a takođe se taj trend vidi i kod žena i devojaka.

Jelena Manojlović iz SOS centra centra za odvikavanje od kockanja navela je da kladionice niču te da je problem ove zavisnosti i više zastupljen ali je i sve vidljiviji. Kao razloge zašto adolescenti idu u kockarnice navodi dosadu i manjak novca.

Manojlović je izjavila  da kockanje postane problem kada osoba izgubi osećaj za realnost, kada adrenalin vlada njim i kada nije bitno da li gubi ili dobija, već je bitno samo da se kocka.

Ističe da obično porodica sazna o problemu kada se dugovi nakupe, pa patološki kockar mora da se obrati bližnjima za finansijsku pomoć.

Žene obično ne kockaju zbog adrenalina kao muškarci, smatra Manojlović, već zbog depresije, lošeg braka, "unutrašnjih lomova", naglašavajući da postoji poseban pristup kada se centar bavi ženama koje su ogrezle u kocki.

Krađa novca iz kuće, dete dolazi gladno kući iako ste mu dali novac za užinu i dugovanja ističe kao alarmantna ponašanja, i dodaje da se roditelji često jave tek kada krenu da se gomilaju dugovi.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR