Glas Javnosti

PARLIĆ: DOBRE VESTI – NAŠA DEVOJČICA VRAĆENA IZ ŠVEDSKE, ponovo je u svojoj hraniteljskoj porodici i predškolskoj grupi!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je da je šestogodišnja devojčica Z. M. koja je pre dve nedelje odvedena iz hraniteljske porodice da bi bila usvojena u Švedskoj, vraćena u Nedeljice kod Loznice.

Jutros je u svojoj školi i s drugarima u Nedeljicama, objavila je Ivana Parlić na portalu Nova.rs, i dodala da su je o tome jutros obavestili meštani Nedeljica.

– Javili su mi da se Z.M. vratila svojoj hraniteljskoj porodici i da se jutros pojavila u svojoj grupici u predškolskom. Ljudi su presrećni, svi se raduju. To je jedna velika pobeda, dodala je Ivana Parlić.

Ona je podsetila da, kada je o tom slučaju govorila u Skupštini Srbije ostavila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava i ministarki Dariji Kisić rok od 15 dana da vrate dete.

– Ovo je potvrda da su popustili pred pritiskom javnosti. Ostaje da nam objasne gde je dete bilo u međuvremenu, a onda ćemo se pozabaviti i sa ugovorima za 71 dete, koji su na spisku za usvajanje u Švedskoj, rekla je Parlić.

Ona je nedavno na sednici narodnog parlamenta pitala Dariju Kisić da li je ministarstvo kojim upravlja upoznato s tim da je “12. decembra šestogodišnja Z.M. odvedena u Švedsku iz svog jedinog doma, iz sela Brezjak, za koje Rio Tinto ima planove da nestane s lica zemlje”.

– Živela je u hraniteljskoj porodici od drugog meseca svog života. Hraniteljka je jedina majka koju devojčica zna i saznala je nedavno da će devojčica ekspresno biti poslata u Švedsku. Da li ovaj maleni građanin države Srbije ima pravo da živi svoj život u svojoj zemlji, da govori svojim jezikom, među svojim narodom, upitala je tada Ivana Parlić.

Ukazala je da je za usvajanje srpske dece u inostranstvu nadležan ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava.

– Šestogodišnju Z.M. je iz hraniteljske porodice, iz svoje kuće, svog sela, svog vrtića, otgrla svojom odlukom Darija Kisić, rekla je Ivana Parlić i navela da postoji cenovnik po kojem se usvajaju deca iz Srbije u Švedskoj, odnosno po kojem se deca prodaju.

– Ko vas je ovlastio da prodajete decu strancima? Trenutno 71 dete čeka da bude prodato strancima. Usvojenje se odvija po sramnom ugovoru koji je Srbija potpisala sa sedam stranih kompanija 2019. godine, kada je ministar za rad i socijalna pitanja bio Zoran Đorđević, današnji direktor Pošte Srbije, rekla je Ivana Parlić, prenosi Fonet.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR