Glas Javnosti

Parkiranje u centru Beograda je noćna mora

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

Parkiranje u centru Beograda je mnogima noćna mora, što odlično znaju stanovnici Ulice Vase Čarapića. U broju 16 iskorišćen je svaki milimetar dvorišta, a postavljene su i četiri rampe.

U broju 16 iskorišćen je svaki milimetar dvorišta, a postavljene su i četiri rampe. Stanari su nezadovoljni jer parkiraju i oni koji u toj zgradi ne žive.

Nije lako parkirati. Možda bi bilo lakše kada bi se pristup parkingu ograničio ili da nisu postavljene četiri rampe. Nisu one jedine. U dvorištu zgrade u Vase Čarapića 16 iskorišćen je bukvalno svaki milimetar prostora - pregrađuju se mesta stubićima, lancima, rampama - zbog toga su stradali jedan orah i dud, a sada pešačka staza i baštica. Kapija dvorišta je uvek otvorena.

"Problem se javlja jer smo mi ovo pretvorili u parking i što se ključevi dele. Čovek koji ima tu karticu može da izradi ključeve i da podeli kome on hoće. Znači, ovde je više vozila onih koji su došli, koji ne žive ovde, nego vozila koje koriste stanari", kaže Nedeljka Ružić, upravnica zgrade.

Rampa kojom ćete sebi obezbediti parking mesto može da se kupi i preko interneta, košta 26.000 dinara. Niska je to cena za parking u centru grada.

Rampe su, kaže, postavljene noću, kada ih niko ne vidi. "Ne znamo, to se radi noću i ne samo to, gazi se ova zelena površina, bilo je mnogo rastinja, cveća, drveća, ovo je sve pogaženo", navodi Ružićeva.

Prostor pripada stanarima, još nije parcelisan, ali se u katastru tretira kao dvorište. Zbog potreba je pretvoren u parking, koji koristi svako kad hoće. Godina 2010, 2016. i 2017. komunalna inspekcija Starog grada je po zahtevima stanara uklanjala rampe neznanih gostiju.

Sada, kažu, to nije njihova nadležnost i prosledili su pritužbe stanara građevinskoj inspekciji, koja takođe tvrdi da uklanjenje rampi nije njihov zadatak. Već četiri meseca ove inspekcije ne mogu da se dogovre.

Čekaju i odgovor komunalne inspekcije Grada Beograd, a do tada, ko zna koliko će se još rampi pojaviti u dvorištu u Vase Čarapića 16. Ali nije to samo problem jedne zgrade. Ulice su postale tesne za parkiranje pa bi svako dvorište lako moglo da postane parking.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR