Glas Javnosti

PARADOKS PRESUDA U SRBIJI: Kako je moguće tri meseca za Jutku, a dva meseca za vikanje na policiju na protestima !?

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Od prošlog utorka u Beogradu se održavaju protesti na kojima građani izražavaju svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji. Usled demostracija na desetine građana je privedeno, a mnoge su razbesnela privođenja zbog vikanja na policiju i nošenja transparenata.

Njima su izrečene maksimalne kazne u visini od tri meseca. U isto vreme, Osnovni sud u Kruševcu doneo je presudu da je Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus kriv za nedozvoljene polne radnje prema svojoj sekretarici. Za to delo je dobio istu kaznu kao i gore pomenuti demonstranti. Besni građani se pitaju: Da li je moguće da je pravda spovedena ovako selektivno?

Tim povodom govorio je bivši sudija, a sadašnji advokat, Ivan Bajazit koji je objasnio da te dve kazne, odnosno ta dva dela nikako ne mogu da se porede i da su nadležni u oba slučaja postupili u skladu sa zakonom.

-Ovde je reč o potpuno dva različita dela. Delo koje je počinio Jutka krivično delo i minimalna kazna je tri meseca zatvora. Ovo što su uradili protestanti je prekršaj i maksimalna kazna za to je tri meseca. Dakle, jedno je prekršaj, a drugo krivično i ta dva se nikako ne mogu porediti, bez obzira o čemu je reč- kaže Bajazit.

On ističe da je u ovakvim situacijama, kao što su protesti, država veoma osetljiva i da su kazne uvek na maksimumu.

-To je sasvim očekivana reakcija u ovakvim situacijama, a posebno kada se radi o bilo kakvom napadu na predsednika. Sasvim očekivano je bilo da kazne budu maksimalne- navodi Bajazit.

Advokat Predrag Savić se nadovezao na njegovu priču.                                      

-Velika je razlika između krivičnog i prekršajnog postupka, tako da je visinu kazne za te dve stvari nemoguće porediti. Za prekršaje se retko kad dodeljuje kazna zatvora, to se radi samo u posebnim izuzecima. Obično se oni koji počine prekršaj kažnjavaju novčano, a ne zatvorom kao što je to sada kod nas u više slučaja učinjeno- navodi Savić.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR