Glas Javnosti

PAO DOGOVOR: Zemlje G7 se dogovorile o ograničenju cena ruske nafte

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zemlje članice G7 su se dogovorile da "hitno" sprovedu ograničenje cena ruske nafte i pozivaju druge zemlje da formiraju "veliku koaliciju" i učestvuju u ovoj inicijativi čiji cilj je da se Moskva liši dela sredstava koji dolaze iz energetskog sektora, navodi se u saopštenju objavljenom juče.

- Plafon cena će biti određen na nivou zasnovanom na nizu tehnničkih podataka, o njemu će odlučiti cela koalicija pre nego što počne primena - navodi sedam zemalja članica G7 u saopštenju dodajući da će buduće cene biti objavljene "javno na jasan i transparentan način".
Odluka koja treba "hitno" da bude sprovedena prema saopštenju finalizovana je na virtuelnom sastanku ministara finansija sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Japan).
- Rusija ekonomski profitira od neizvesnosti vezanih za rat na tržištima energije, rekao je novinarima posle sastanka nemački ministar finansija Kristijan Lindner, prenosi portal Ekapija.
- Rusija trenutno ostvaruje visoku dobit zahvaljujući izvozu sirovina kao što je nafta i hoćemo tome odlučno da se suprotstavimo - dodao je on.
G7 je navela u saopštenju da je ograničenje cena posebno smišljeno da se smanje prihodi Rusije i njen kapacitet da finansira svoj rat agresije, a da istovremeno ograniči uticaj ruskog rata na svet, posebno na zemlje sa niskim prihodima.
Ideja je da će Rusija prodavati svoju naftu tim zemljama po nižim cenama od sadašnjih, ali koje će ostati više od troškova proizvodnje da bi imala ekonomski interes da prodaje naftu, i da ne bi prekinula isporuke.


Cilj je da se oko ove inicijative okupi što je više moguće zemalja jer ograničenje cena neće funkcionisati ako sve velike zemlje kupci u tome ne učestvuju, rekli su stručnjaci ukazujući posebno na ulogu Kine i Indije.
G7 je u tom cilju "poziva sve zemlje da daju svoje mišljenje o konceptu ograničenja cena i da sprovedu tu važnu meru" da bi se uspostavila "velika koalicija" koja bi omogućila da se ostvari maksimalni efekat.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR