Glas Javnosti

PANIĆ: Nadam se da nećemo stići do 2000 novozaraženih u jednom danu! Može doći do zatvaranja beogradskih OPŠTINA

Društvo
Autor: Glas Javnosti

-Trenutno smo u veoma povoljnoj situaciji u odnosu na okruženje i država to treba da i održi. Epidemija proverava da li je država dobro organizovana, kaže Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

 

Zelenu sliku Srbije na kovid mapi Evrope tumači kao nešto što smo gledali i u prvom periodu početka ove mega epidemije.

-Tada smo gledali one strašne slike iz Italije i Španije i pitali se da li će nas zaobići. Sada je situacija ozbiljnija jer je u našem neposrednom okruženju, u okolnim zemljama haos. Kod nas je za sada dobro, mada naše mere koje primenjujemo ne garantuju da će to i ostati tako. Ono što je važno je to da su kliničke slike obolelih lakše nego što su bile letos, pa može i da se manipuliše brojkama. Međutim za samo sedam dana smo sa dvocifrene od 70 novoobolelih stigli na 300 i ako se taj trend rasta nastavi, može da se dogodi da za sedam do deset dana situacija postane dramatična. Ako je u Hrvatskoj taj broj od 500 dnevno, u poređenju sa brojem stanovništva kod nas bi mogao da se popne na čak 2000 što bi predstavljalo ogromno opterećenje za naš zdravstveni sistem, objašnjava Panić.

On dodaje da mu nije poznato da li je neko kažnjen zbog nenošenja maske, za šta je zaprećena globa od 5000 dinara.

-Kad bi javne ličnosti bile kažnjavane ne samo za nenošenje maski već i pravljenje ili učestvovanje u raznim slavljima i to objavljeno na recimo RTS, verujem da bi to bila odlična preventiva da ih svi nose. Simptomatično je to što je bivši član Kriznog štaba dr Branislav Nestorović nedavno izjavio da se ne nose maske, jer nisu zaštita. Protiv njega je pet kolega pokrenulo postupak pred Komorom da se pred etičkim odborom utvrrdi odgovornost za iznošenje takvih tvrdnji, kaže.

Što se tiče vanrednog stanja smatra da neće biti uvođeno, ali vanredne mere bi trebalo da podrazumevaju da se lociraju žarišta i da se ona zatvaraju.

-Ukoliko je Beograd u pitanju kao najveće žarište, onda bi trebalo da se zatvaraju Opštine, a odlazak na posao bi bio regulisan posebnim dozvolama koje bi omogućavale samo korišćenje samo te relacije, bez kupovine ili plaćanja računa usput. Praćenje situacije u žarištima mora da obezbede i dovoljne količine odgovarajućih testova, kao i to da su informacije koje se dobijaju od stručnih lica istinite, zaključio je Panić.

(Glas Javnosti/N.G.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR