Glas Javnosti

PAMTIĆEMO JE PO HRABROSTI: Čuvena Nišlijka preminula u 103.godini

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najstarija planinarka na svetu, penzionisana učiteljica, Jelena Minardi iz Niša preminula je danas u 103. godini, saopštilo je Planinarsko društvo "Preslap" čiji je bila član.

Iz "Preslapa" su kazali da je Minardi napustila ovaj svet "kao istinska velikanka, žena koja je obeležila epohe, prosvetna radnica, svedok istorije, jedna od najvećih planinarki Srbije i Evrope".

- Kao što je do kraja života bila aktivna na planinarenju i rekreaciji, tako je uvek u srcu nosila svoj Niš, jug Srbije, a najviše Radan planinu koju je najviše volela - naveli su iz Planinarskog društva "Preslap" na svojoj FB stranici.

Minardi je 22. aprila proslavila 102. rođendan, a na prigodnoj svečanosti u njenom domu, od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski dobila je rođendansku tortu i štapove za planinarenje, jer je u to vreme još učestvovala u planinarskim akcijama.

Ona je tada kazala da je za 60 godina koliko planinari, obišla brojne planine u Srbiji i inostranstvu, među kojima je i Mon Blan, ali da joj je uvek najomiljenija bila Radan planina. Svaki odlazak na planinu, dodala je, produžio joj je život za po dve godine, a upravo joj je planinarenje pomoglo da preživi ogromnu porodičnu tragediju, pogibiju snaje i jedinog unuka u saobraćajnoj nesreći. 

Mladima je poručila da vreme provode u prirodi i na planinama, a ne u kafićima i uz mobilne telefone.







SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR