Glas Javnosti

PALE CENE HRANE U SVETU: Šta je najviše pojeftinilo?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Referentni FAO indeks cena hrane opao je u maju i bio manji za 3,4 boda, odnosno 2,6% u odnosu na april. Treba napomenuti i da su manje za 35,4 bodova, odnosno 22% u odnosu na najvišu vrednost svih vremena koju je dosegao u martu 2022. Ovakav trend je bio podstaknut značajnim padom indeksa za biljna ulja, žitarice i mlečne proizvode, koji su delimično uravnoteženi povećanjem indeksa za šećer i me

Tri vrste proizvoda jeftinije
FAO indeks cena žitarica u maju je u proseku bio za 4,8% manji nego u aprilu i čak 25,3% ispod svoje rekordno visoke vrednosti pre godinu dana.
Na globalnom su nivou pale za pšenicu, 3,5% na mesečnom nivou, odražavajući izglede za velike globalne zalihe u predstojećoj sezoni 2023/24 i produženje Crnomorske inicijative za žito. U maju su ovaj trend sledile i one za kukuruz za 9,8%. Povoljni su izgledi za povećanje globalnih zaliha u 2023/24. uz očekivanu veću proizvodnju u Brazilu i SAD. Tempo izvoza iz SAD je usporen, a otkazana je kupovina iz Kine. Svetske cene ječma i sirka su takođe niže, za 9,5, odnosno 9,7%.

Za 8,7% pao je indeks cena biljnog ulja na mesečnom nivou i čak 48,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše se odnosi na palmino, sojino, repičino i suncokretovo ulje. Kada je reč o sojinom, one imaju silazni trend šesti uzastopni mesec.
Manji je i indeks za mlečne proizvode za 3,2%. Najviše je to posledica pada onih za sir. Kotacije za mleko u prahu su se oporavile, a blago su porasle cene putera.
Skuplje meso i šećer
FAO indeks cena mesa u maju je u proseku bio za jedan odsto veći u odnosu na april, ali i dalje za 4,1% ispod prošlogodišnje vrednosti u istom mesecu. Porasle su one za piletinu zbog povećane potražnje iz Azije i zabrinutosti zbog epidemija ptičjeg gripa. Rasle su i za govedinu, ali i svinjetinu, i to četvrti mesec za redom. Pale su cene ovčijeg mesa.

U odnosu na april porasle su cene šećera i to za 5,5%, što predstavlja četvrti uzastopni mesečni rast, i čak 30,9% iznad svoje vrednosti pre godinu dana. Rasla je zabrinutost oko razvoja El Ninja koji može uticati na useve 2023/24., što je izazvalo ovo povećanje.
Kašnjenja u isporuci usled jake konkurencije soje i kukuruza u Brazilu takođe su podržala ovaj trend. Pozitivni izgledi za useve šećerne trske u Brazilu 2023, zajedno sa poboljšanim vremenskim uslovima koji su pogodovali napretku žetve, sprečili su veće mesečne poraste, prenosi R02S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR