Glas Javnosti

PACIJENTI U ŠOKU: Počeo OKTOBAR, ‘Međunarodni mesec borbe protiv RAKA DOJKE’ a OVO STOJI NA VRATIMA ORDINACIJE? (FOTO)

Društvo
Autor: Glas Javnosti

-Ultrazvuk dojke zbog povećanog obolevanja od Kovid 19, neće se raditi do daljnjeg!!! - napisano je kao obaveštenje na vratima jedne beogradske ambulante ili Doma zdravlja.

Sve ovo se dešava u mesecu oktobru koji je ceo posvećen preventive i borbi protiv ovog zloćudnog tumora od kojeg svake godine u Srbiji oboli 4600 žena, a 1600 umre! Rak dojke je vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Rak dojke ukoliko se otkrije u ranoj fazi može biti potpuno izlečen. Republika Srbija je 2012. godine započela program za rano otkrivanje raka dojke, skrining mamografijom, koji je besplatan za sve žene starosti od 50. do 69. godine.

Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, zbog dijagnostikovanja karcinoma dojke u kasnoj fazi. Kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi bolesti, primenom adekvatne terapije i kontinuiranim lečenjem može se spasiti život i unaprediti kvalitet života obolelih žena.

Prema podacima iz Japana stopa preživljavanja je 10 godina, a kada se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi oko 90 procenata žena može da se izleči. U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka 8 do 12 žena. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli više od 2 miliona žena, a preko pola miliona umre.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja.

Istraživanja u svetu, a verujemo da je tako i kod nas, govore da je povećan broj obolelih od karcinoma jer se odlažu pregledi i lečenja.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR