Glas Javnosti

Ovogodišnji april najtopliji zabeleženi u svetu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svet je zabeležio najtopliji april u istoriji, što predstavlja rekordno topli niz od 11 uzastopnih meseci a visoke temperature na kopnu i u moru imaju veliki uticaj na ljude širom sveta.

Uglavnom zbog kombinacije događaja El Ninjo i klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom, ovaj globalni toplotni niz podstakao je strah od kršenja pariskih ciljeva ranije nego što se očekivalo.

Prošlog meseca, globalne prosečne površinske temperature bile su 1,6 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka, prema podacima Kopernikove službe za klimatske promene u Evropi.


Ovo je premašilo najambiciozniji cilj postavljen u Pariskom sporazumu, koji je bio je da se površinska temperatura zadrži na 1,5 stepena.

Svetski okeani su bili topliji nego u bilo kom prethodnom aprilu, kažu stručnjaci za klimu. Pored toga, april je produžio trajanje najtoplije 12-mesečne globalne tekuće srednje temperature do sada.

Naučnici obraćaju veliku pažnju na globalne prosečne temperature ovog leta, jer je tokom 2023. do 2024. godine bilo više zagrevanja nego što se očekivalo od kombinacije El Ninja i klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom.

Vrlo je verovatno da će ova godina završiti kao najtoplija ili druga najtoplija godina u istoriji.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR