Glas Javnosti

Ovo treba da znate pre nego što odete na mamograf!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Čak 4.400 žena godišnje sazna da boluje od raka dojke, a 1.600 izgubi bitku za život. Reč je o najčešćem malignom tumoru kod žena u Srbiji.

Iako su brojke alarmantne, značaj preventivnih pregleda mnoge žene i dalje zanemaruju. U 90 odsto slučajeva rak dojke je izlečiv - ako se otkrije na vreme. Mamograf u tome ima značajnu ulogu.

Zašto je mamograf važan?

Mamografskim pregledom tumor na dojci može da se otkrije u ranoj fazi, često i pre nego što postane opipljiv ili se jave prvi simptomi. To znatno povećava šanse za uspešno izlečenje. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u čak 90 odsto slučajeva.

Ko treba da ide na mamograf

Na ovaj pregled idu žene radi dijagnostikovanja kada se na dojci uoče sumnjive promene, ili radi skrininga, preventivno i kad nema nikakvih simptoma.


Foto: pixabay

Redovan pregled mamografom preporučuje se ženama starosti od 45 do 69 godina,
kao i ženama starijim od 40 godina koje u porodici imaju rođaku koja je obolela ili lečena od raka dojke.

Kako izgleda pregled


Reč je o rentgenskom snimanju, pri kojem pacijentkinje postave dojke na ravnu ploču. Dojke se lagano pritiskaju paralelnom pločom, kako bi se tkivo izravnalo.
Pregled je bezbolan, ali neke žene kažu da može da bude nelagodan, posebno ukoliko su dojke osetljive što je ciklus bliži.

Koliko često ići na pregled

Na prvi mamografski pregled treba otići između 40. i 50. godine, u zavisnosti od nivoa rizika i procene lekara.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR