Glas Javnosti
posta

Naši osnovci broje poslednje dane priprema za testove iz srpskog jezika: Ovo su najteža pitanja sa male mature 2020.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mala matura biće održana za manje od sedam dana, pa naši osnovci broje poslednje dane priprema za testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa. Pred vama je prošlogodišnji test, a na neka od pitanja sigurno ne znate odgovore

Došao je period godine kada i roditelji i učenici strepe od školskih obaveza – naravno, u pitanju je mala matura. Učenici se nerviraju i stresiraju da li će upisati željenu školu, a roditelji da li će njihova deca uspeti da ostvare svoje želje.

Završne pripreme već su u toku, a prijemni će biti održani 23, 24. i 25. juna. Učenici će polagati testove koji će biti otvorenog i zatvorenog tipa, u zavisnosti od prirode testa, a mi vam predstavljamo neka od najinteresantnijih i najtežih pitanja na prošlogodišnjim testovima.

Srpski jezik – da li se Novi Beograd piše velikim ili malim
Jedno od pitanja koje se našlo pred učenicima, bilo je pitanje pod rednim brojem šest. Pitanje je glasilo da odredite vrstu sintagme u podvučenoj rečenici.

„Ja nisam progovorio ni reč, jer, iskreno rečeno, bio sam pomalo zbunjen„, glasila je rečenica, od kojih je deo „pomalo zbunjen“ bila sintagma. Ponuđeni su bili odgovori da je u pitanju imenička, pridevska, priloška ili glagolska sintagma.

U pitanju broj devet, učenici su imali zadatak da odrede značenje podvučene reči u rečenici iz dela Bogojavljenska noć Svetozara Ćorović.

„Toga istog časa, on lijepo ugleda majku, kako se diže sa dušeka i ide ka njemu, da ga zagrli. Ona bijaše sada tako lijepa, krepka, zdrava, kakvu je poznavao, dok je bio vrlo mali“.

Pitanje je bili šta znači reč krepka, a ponuđeni odgovori su: nežna, vedra srećna, spokojna, snažna, rumena.

Jedno od pitanja bilo je i da učenici prepoznaju na osnovu dela biografije, o kojem se piscu radi.

„Radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti u gimnazijama u Pirotu, Vranju i Leskovcu. Smatra se utemeljivačem srpske satirične pripovetke, među kojima su najpoznatije Vođa, Danga, Mrtvo more i druge“.

Ponuđeni odgovori bili su: Branislav Nušić, Petar Kočić, Radoje Domanović i Stevan Sremac.

Bilo je i pitanja koja su vezana za pravopis, tj da u rečenici podvučete reči koje je trebalo napisati velikim slovom. Rečenica je glasila.

„Jedna škola na novom beogradu nosi ime po lazi kostiću, srpskom književniku“.

Matematika – temperatura na Merkuru i zapremina piramide
Jedno od prvih pitanja bilo je koja planeta ima najvišu prosečnu temperaturu tla, kao i koja je najbliža 0. Bile su ponuđene sve planete i to: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Jedno od pitanja traži da malo računate, a zbog stresa učenici često budu brzopleti, pa greše.

„Flaša soka od limuna košta 129 dinara. Za svake dve flaše soka od limuna koje kupi, mušterija treći sok može kupiti po ceni od jednog dinara. Koliko će kupac platiti 6 flaša soka“, glasi pitanje a ponuđeni odgovori su: 516, 518, 520, 774, 780 dinara.

Bilo je i zadataka sa procentima: „Gordana je na Sajmu automobila kupila nov auto čija je cena 1.000.000 dinara. Procenjuje se da će njen auto u prvoj godini izgubiti 12 odsto vrednosti. Koliko taj gubitak iznosi u dinarima?“.

Ponuđeni odgovori bili su 1.200, 12.000. 120.000 i 1.200.000 dinara.

Naravno, kao i svaki test iz matematike, nezaobilazni deo predstavlja geometrija. Tako, jedan od zadataka bio je da se izračuna zapreminu jednakoivične trostrane piramide ako je zbir dužina svih njenih ivica 72 cm.

Kombinovani test – od materijala za foliju do vulkana
Na kombinovanom testu koji pokriva oblasti iz nekoliko nauka, izdvajamo nekoliko najinteresantnijih pitanja.

„Od koje supstance se pravi metalna folija za pakovanje hrane?“, glasilo je pitanje.

„Atomski broj natrijuma je 11. Koliko elektrona ima jon natrijuma Na+“, stoji u jednom pitanju.

Jedno od pitanja ticalo se broja stanovnika, odnosno na kojim način se to utvrđuje. Bili su ponuđeni sledeći odgovori: prirodni priraštaj, popis stanovnika, mortalitet, natalitet.

Za one koji vole geografiju, jedno od pitanja bilo je: gde se nalazi najveći broj aktivnih vulkana.

Ponuđeni odgovori bili su: oblasti Atlantskog, Tihog, Indijskog ili Severno Ledenog okeana.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR