Glas Javnosti

OVO POSTOJI U SELU KOD MEDVEĐE: Kako iskoristiti biootpad i napraviti sapun od paprike?

Društvo
Autor: Glas javnosti

U selu Gazdaru kod Medveđe nedavno je pokrenuta proizvodnja prirodne kozmetike i sapuna od ostataka paprike ajvarke. To je prvi primer prakse industrijske simbioze u zemlji. Cilj je da se iskorišćavanjem bio-otpada dođe do profita. Po tradicionalnoj recepturi od voća i plodova sa njive porodica Miletić u Gazdaru kod Medveđe sprema zimnicu. 13 proizvoda u 5.000 tegli. Koliko se ajvara proizvede, k

- U svom radu imam jedan mrtav period kad ja nemam posla i onda sam htela samo da nađem nešto šta je meni interesantno, približno, zanimljivo, da to možemo da radimo - kaže Jelena Miletić, preduzeće Zavičaj u tegli u Gazdaru.
Sušenjem semene lože paprike povećava se koncentracija kapsacitina koji je blagotvoran za kožu. Do pakovanja sapuna mora da prođe 28 dana. Krenule su sa puno entuzijazma Jelena i još 5 žena uz dragocenu pomoć stručnjaka Instituta za opštu i fizičku hemiju.

- Dobro nam dođe da uz to druženje i uradimo nešto lepo i korisno i dođemo do nekog prihoda - navodi Dragana Stojković, iz Gazdara, a Teodora Milovanović, iz istog mesta dodaje: - Kreativna je ideja, mislim da svako može ovde da stekne praktični rad a da kod kuće može da radi dodatno za sebe.
Ženama u medveđanskim selima oslonac je i Udruženje Bio idea koje širi mrežu socijalnog preduzetništva. Od organizovanja radionica do zajedničkog nastupa na tržištu.
- Iako se udružimo preko socijalnog preduzetništva, razumevanja, solidarnosti uz očuvanje životne sredine onda smo na pravom putu da doprinesemo i sebi i zajednici - kaže Sanida Klarić, Udruženje Bio Idea za održivi razvoj.
Nagrađeni, inovativni projekat podržali su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Evropska unija.

- Mi kao UNDP-i sprovodimo projekat "EU zelenu agendu u Srbiji" koji kroz različite pozive u formi izazova podržavamo inovacije u zelenoj tranziciji srpske privrede - kaže Ana Mitić Radulović, kordinatorka projekata UNDP.
Bio-otpad čini više od 40% komunalnog otpada. Ovo je jedan od načina kako može da se iskoristi za nove proizvode. 3.000 sapuna mesečno je plan koji su zacrtali u radionici u Gazdaru, prenosi R05S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Slobodan u 07.05.2023 12:26:33 h
     0 
Bio otpad nije otpad to je priroda. Ppobrinte se da pitate te u evropi što se ne zabrani plastika i plastično pakovanje a ne da prave problem od prirodnih stvari. I ne treba niko da nas uči nego samo da se setimo naših baka i njihovih održivih postupaka.