Glas Javnosti

OVO MASOVNO KOSI DECU U SRBIJI : 4 simptoma ukazuju na bolest koja je došla s prolećem

Društvo
Autor: Glas javnosti

Moraju da prođu sva testiranja

Na Dečijoj klinici Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ povećan je broj pregleda i prijema dece na alergološko i pulmološko ispitivanje, na dnevnom nivou obavi se do 100 pregleda i konsultacija u ambulanti, a između 10 i 15 alergo testitanja na zakazivanje.

“Sa prvim znacima proleća povećava se i broj dece sa alergijskim bolestima ili sa onim koji su sumnjivi na neku od alergija što na hranu, što na ove inhalacione alergene, odnosno polene, grinje, kućnu prašinu. Sada već u ambulanti kako smo počeli da radimo aktivno i nekovid ambulante i nekovid pacijente kreću da dolaze deca prvo sa simptomima curenja iz nosa, svraba očiju, svraba u nosu, retkim kašljucanjem do onih koji dođu do pogoršanja svoje osnovne alergijske bolesti odnosno astme”, rekla je za Tanjug Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

Unsplash/Annie Spratt
foto: Glas javnosti



Prema njenim rečima, trenutno ima oko 100 pregleda na dnevnom nivou u konsultativnim i ambulantama za hitna stanja, a više od 70 odsto dolaze deca sa potvrđenom alergijom i u pogoršanju svoje alergijske bolesti.

“U bolnici radimo kako lečenje, tako i dijagnostiku alergijskih oboljenja. Radimo kožne testove, vađenje krvi na ukupne i specifične igove, na nutritivne inhalacione alegene, funkcionalnu dijagnostiku pluća. U poslednjih nekoliko meseci imamo jedan savremen možda i najbolji bronhoskop u pedijatriji gde se radi i bronhoskopija kod dece koja imaju nešto ozbiljnije plućne bolesti, koje su nekad skopčane i sa alergijskim. Mi moramo da zakažemo deci alergotestiranja zato što oni treba da budu zdravi, ne treba da uzimaju neku svoju standardnu antialergijsku terapiju. Moramo ih uraditi u uslovima gde treba da ostanu neko vreme zbog eventualnih kasnih alergijskih reakcija. Zakazuje se od 10 do 15 na dnevnom nivou”, rekla je Ostojić.

Ona je ukazala da predstoji prolećno vreme i sunce gde se poleni raspršuju na sve strane.

Unsplash
foto: Glas javnosti



"Za decu koja imaju potvrđene alergije potrebno je da uzimaju svoju terapiju koju imaju od ordinirajućih lekara, potrebno je da po dolasku kući iz prirode se presvuku, pregledaju svoje telo. Da se zatvaraju prozori u toku najveće polenizacije”, rekla je Ostojić.

(Glas javnosti / Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR