Glas Javnosti

OVO JE NAJTRAŽENIJE ZANIMANJE U SRBIJI: Posao dobijate odmah, a potrebno je na hiljade stručnjaka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prvih osam meseci 2022. poslodavci su tragali za 4.093 stručnjaka iz IT oblasti

Za razliku od prošle godine kada su poslodavci koji rade u IT sektoru Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) prijavili potrebe za radnim angažovanjem samo 20 informatičara, u toku ove godine situacija se statistički drastično promenila – sada im je potrebno 1.549 informatičara. Iskazali su značajnu potrebu i za zapošljavanje 1.233 programera informacionog sistema, dok su za tim profilom 2021. godine tragali za 54 takva stručnjaka. Među traženijima ove godine su i operativni programeri automatske obrade podataka – 570, a u 2021. poslodavci su tražili samo četiri takva IT profila preko biroa rada.

Zbog ovako velikog interesovanja u najbrže rastućoj grani industrije mnogi kandidati koji su u potrazi za zaposlenjem pokušavaju da se prekvalifikuju u IT oblast. Prema podacima koje je sajt www.helloworld.rs dosad prikupio u IT sektoru ne rade samo ljudi koji imaju visoko obrazovanje, već svaki četvrti stručnjak ima završenu srednju školu. Čak 55 procenata ipak ima završen fakultet ili višu školu, dok 19 odsto kandidata imaju završene master i doktorske studije.


– Ovi podaci nam pokazuju da je IT industrija otvorena za prekvalifikaciju. Posao u ovoj oblasti može se pronaći i sa srednjom školom, uz posedovanje znanja kada je reč o ovim tehnologija – navodi Marko Vučetić, pi-ar ovog sajta.

Prema podacima NSZ-a u prvih osam meseci ukupno su poslodavci tragali za 4.093 stručnjaka iz IT oblasti, a među visokoobrazovanima bilo je 1.725 nezaposlenih informatičara različitih profila. Posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanjem 927 je dobilo posao u prvih osam meseci ove godine, a u toku cele prošle godine preko biroa rada zaposlilo se 1.779 informatičara, statističara i onih koji se bave zanimanjima iz računarske tehnike.

Istraživanje „Puls srpske IT zajednice” pokazalo je da je u pogledu zadovoljstva čak sedam od 10 zaposlenih u IT sektoru zadovoljno svojim poslom i smatra svoju kompaniju dobrim mestom za rad. Međutim, tek oko 60 procenata je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR