Glas Javnosti

OVO JE ĆERKA POSLEDNJEG NARODNOG HEROJA MILANA TEPIĆA; Tanja čuva spomen na JUNAČKOG OCA! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su herojski poginuli 29. septembra 1991. godine braneći vojno skladište tadašnje JNA od hrvatskih jedinica.

Sastanku su prisustvovale Tanja Tepić Rosić, ćerka majora Milana Tepića, i Anka Mirković, majka vojnika Stojadina Mirkovića.

Septembra 1991. godine major Milan Tepić branio je sa grupom vojnika skladište „Barutana“ u šumi Bedenik kod Bjelovara, koji su napadale snage Zbora narodne garde Hrvatske u nameri da se domognu municije i eksploziva.

Shvativši da postoji opasnost da sredstva koja su mu poverena padnu u ruke neprijatelja, major Tepić aktivirao je detonator i uništio skladište, kojom prilikom je i sam svesno izgubio život.

foto: Ministarstvo odbrane

Neposredno pre toga major Tepić naredio je svojim vojnicima da se sklone, ali je tu naredbu odbio vojnik Stojadin Mirković nastavivši da dejstvuje po hrvatskim snagama koje su ga, ubrzo smrtno ranile. Sutra se navršava punih trideset godina od stradanja dvojice heroja. Major Milan Tepić posthumno je odlikovan Ordenom narodnog heroja što ga čini poslednjim narodnim herojem Jugoslavije, a vojnik Stojadin Mirković Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Milan Tepić ima spomenik i ulicu u Beogradu, u neposrednij blizini KBC Dragiša Mišović na Dedinju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR