Glas Javnosti

OVO JE 14 MUDRIH MISLI PATRIJARHA PAVLA KOJIH SE I DAN DANAS SEĆAMO: Nizao je mudrosti, a OVE svakoga nateraju na razmišljanje

Društvo
Autor: Glas javnosti/ Kurir

Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih velikodostojnika koji je mnogo učinio za pravoslavlje. Voljeni patrijarh je živeo skromno, baš kako hrišćanska vera propoveda i zahteva, a ostale su zabeležene mnoge priče i primeri njegovog odnosa prema ovozemaljskom.

MUDRE MISLI PATRIJARHA PAVLA

- Čuvajmo se neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi. 
- Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
- Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.
- Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
- Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se - osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.
- Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.
- Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.
- I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al ‘da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna, čovek ima stabilnost.
- Mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.
- Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa "što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima", onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja. - Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.
- Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.
- Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste. Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima.Patrijarh Pavle je 
ustajao rano i živeo po svim hrišćanskim pravilima, a nijedan fizički posao mu nije predstavljao problem. Vozio se gradskim prevozom, a ostale su zabeležene mnoge anegdote koje samo potvrđuju da je zaista živeo u skladu sa onim šta je govorio.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR