Glas Javnosti

OVO ĆE SE DESITI SA POSMRTNIM OSTACIMA AKO NE PLATITE GROBNO MESTO! Iz JKP "Pogrebne usluge" nam otkrivaju DETALJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ukoliko ste mislili da dovoljno što ste 10 godina od kada je vaš srodnik preminuo redovno plaćali zakup grobnog mesta, grdno ste se prevarili

U toku godine građani Republike Srbije u obavezi su da plaćaju nekoliko poreza. Jedan od tih obaveznih godišnjih izdataka je i plaćanje grobnog mesta.

Ukoliko ste mislili da dovoljno što ste 10 godina od kada je vaš srodnik preminuo redovno plaćali zakup grobnog mesta, grdno ste se prevarili, jer prema našem zakonu i nakon isteka deset godina od smrti pokojnika - plaćanje mora da se nastavi.

Kako nam objašnjavaju iz JKP "Pogrebne usluge" Beograd, propisi nalažu da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da isti produže, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja. Navedena naknada se prema odredbama pomenute odluke plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je ova naknada već plaćena.

Na deset grobalja koji su u sistemu održavanja JКP „Pogrebne usluge” postoji nekoliko stotina hiljada grobnih mesta, ali za mnoga od njih vlasnici ne ispunjavaju redovno svoje obaveze plaćanja zakupa, zato je pomenuto preduzeće u obavezi da ovo pitanje pravno reguliše.

"U skladu sa navedenom odlukom, posmrtne ostatke iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja, a isti nije produžen preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta. O ovome se vodi posebna evidencija, a podaci o prenetim licima se trajno čuvaju. Pre prenosa posmrtnih ostataka, preduzeće je dužno da u pisanoj formi opomene korisnika grobnog mesta da će, ukoliko u roku od 30 dana ne plati pomenutu naknadu i na taj način produži rok počivanja, izvršiti prenos posmrtnih ostataka u poseban zajednički grob ili grobnicu i odrediti drugog korisnika tog grobnog mesta, a nadgrobna obeležja i druge predmete ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja. U slučaju kada se opomena u pisanoj formi nije mogla uručiti iz bilo kojih razloga, preduzeće je dužno da putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozove korisnika grobnog mesta da reguliše status istog, ukazujući na posledice propuštanja", kazali su za Espreso iz JKP "Pogrebne usluge" Beograd.

Oni  objašnjavaju da su ekshumacije zbog neplaćanja navedenih naknada su krajnja mera koje JКP „Pogrebne usluge“ nastoji da izbegne podsećanjem korisnika na obavezu plaćnja u formi obaveštenja koja se šalju na kućne adrese korisnika, kao i putem informacija u medijima.

unsplash.com
foto: Glas javnosti/kurir.rs

"Reč je o relativno skromnim iznosima koji se plaćaju na godišnjem nivou, ali njihovo izmirivanje je od izuzetnog značaja ne samo za JКP „Pogrebne usluge“ Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da groblja budu uredna i održavana", kažu nam iz pomenutog javnog preduzeća.

Cenovnik

1.466,00 dinara godišnje za grob,

1.024,00 dinara godišnje za kasetu u kolumbarijumu (kaseta u zidu – za smeštaj dve urne)

2.065,00 dinara dinara za kasetu u rozarijumu (samostojeća kaseta na zemlji za smeštaj 4 urne),

Od 1,755.00 do 6.764,00 dinara godišnje za grobnice i

Od 1.557,00 do 6.232,00 dinara godišnja naknada za uređenje i održavanje površine groblje (u zavisnosti od veličine grobnice).

Cene pomenutih naknada se nisu menjale od avgusta 2019. godine.

Youtube/printscreen
foto: Glas javnosti

Iz JKP "Pogrebne ulsuge" Beograd za kraj dodaju da građani imaju mogućnost da izvrše besplatnu on-lajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata. Pored šaltera grobalja, korisnici mogu da izvrše uplate e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća.

Glas javnosti / E02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR