Glas Javnosti

OVO BI SVI ZAPOSLENI VOLELI: Savez samostalnih sindikata Beograda predložio skraćenje radnog vremena radi uštede energije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Savez samostalnih sindikata Beograda nedavno je predložio Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda da se u svim institucijama i preduzećima čiji su osnivač država i grad što pre uvede skraćeno radno vreme, jer bi se na taj način mogla uštedeti energija i energenti. Predloženo je i da se inicijativi odazovu svi privatni poslodavci, odnosno da i oni skrate svoje radno vreme, za najviše dva sata.

Kako ističe Dragan Todorović, predsednik beogradskog sindikata, od države do sada nije stigao odgovor na njihovu inicijativu, ali je zato beogradska uprava usmeno dala obećanje da će na narednoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta ova tema biti razmotrena.
– Sednica beogradskog SES-a biće održana ovog meseca, pa ćemo tada znati šta i kako dalje. U zahtevu koji je sindikat poslao na adresu premijerke i gradonačelnika Beograda naznačeno je da bi ovaj predlog trebalo sprovesti gde god je izvodljivo, i to samo pod uslovom da se zaposlenima ne umanjuju mesečne zarade – podsetio je Todorović.

Inače, da to nije novost u svetu potvrđuje i najnovija vest iz Nemačke. U toj zemlji se prvi put od januara ove godine povećao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom, pa je tako u periodu od avgusta do novembra porastao sa 76.000 na 187.000, objavio je minhenski Institut za ekonomska istraživanja, prenosi sajt Politika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR