Glas Javnosti

OVIH 10 TAČAKA JE DOGOVORENO NA SASTANKU POLJOPRIVREDNIKA I VLADE SRBIJE

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poljoprivrednici svih sedam udruženja prihvatili su juče ponudu Vlade, a danas će u 8 sati ujutru i zvanično, u njihovo ime, Mileta Slankamenac potpisati dokument.

Šta je dogovoreno i na koji to uslov poljoprivrednici nisu pristali?

Kako je Slankamenac rekoa juče za Nova.rs, odluka da se predlog prihvati bila je jednoglasna. Govoreći o ranijem zahtevu Vlade poljoprivrednici više ne organizuju proteste, Slankamenac je juče rekao da je taj deo „već prepravljen“.

„Mi smo u pregovore uvek ulazili mirnim putem. Slali smo zahtev, pa kad nismo zadovoljni odgovorom drugi put, onda smo kretali u proteste“, kaže sagovornik.

Ipak, poljoprivrednici kažu da „nisu u potpunosti zadovoljni“ i da bi već sutra ponovo mogli da blokiraju ulice ukoliko to bude potrebno.

„Dosta ima nezadovoljnih, i naša udruženja i poljoprivrednici, jer ništa to nije rešeno ovim što su nam dali. Ali odlučili smo da i mi budemo fleksibilni i zbog tragedije koja se desila, da ne maltretiramo građane. Mi smo se za sada povukli, ali to ne znači da sutra nećemo opet sve blokirati“, rekao je juče za Danas predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić.



U dokumentu koji bi danas trebalo da bude potpisan nalazi se 10 tačaka. Kako navodi  Danas.rs, koji je imao uvid u dokument, neki od predloga Vlade razlikuju od zahteva koje su poljoprivrednici izneli.

Pomenutih deset tačaka su:

1. Povećanje subvencija sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru

2. Premija na mleko se podiže sa 15 na 19 dinara po litru.

3. Regres za mlečne krave se povećava sa 30.000 na 40.000 dinara po kravi

4. Ukida se 50 odsto naknade za odvodnjavanje ove godine i u potpunosti sledeće godine

5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda

6. Razgovor sa mlekarama

7. Uvođenje mlečnih kvota – analiza i razgovori

8. Analiza kako urediti tržište žitarica

9. Uvođenje plavog dizela od 1.1.2024. godine

10. Razgovori oko nove agrarne politike i politike subvencija da krenu odmah



Što se tiče ratarstva, Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, ranije potvrdio za Novu da su se dogovorili da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se podignu na 18.000 u odnosu na ranijih 9.000 dinara.

„Dogovorili smo da se ove godine plati samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine“, rekao je Kleut.

On je istakao i da je dogovoreno da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike.


Podsetimo, puna četiri dana trajali su protesti nezadovoljnih poljoprivrednika koji su blokirali saobraćajnice širom zemlje. Tokom blokada dogodila su se i dva incidenta. Jedan od njih dogodio se kod mosta u Ljubičevu kada je kamion na silu pokušao da prođe blokadu, a drugi u Grdici kada se automobil zaleteo u masu okupljenih poljoprivrednika koji su prenoćili u tom mestu.

Poljoprivrednici su u subotu uklonili mehanizaciju i traktore sa puteva koje su blokirali širom Srbije.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR