Glas Javnosti

OVAKO SE DOBIJA KLIMATSKI NEUTRALNO MESO: Revolucionarni uzgoj svinja dolazi iz Holandije?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz Holandije dolazi novi koncept uzgajanja svinja - Zonvarken, što u slobodnom prevodu znači sunčana svinja. Reč je zapravo o zadruzi koja ovakav način držanja naziva revolucionarnim, a cilj mu je da kombinuje zahteve životinja, uzgajivača, životne sredine i ljudi.

Objekat i spoljni prostor su uzgajivači prilagodili prirodnim instinktima svinja koje mogu slobodno da borave na otvorenom. Kažu da žele da im obezbede maksimalnu dobrobit, a pritom da imaju minimalne emisije CO2, amonijaka, čestica i mirisa i dobar prihod.
Ističu da takav uzgoj obezbeđuje snabdevanje visokokvalitetnim mesnim proizvodima.


Ispunjava četiri uslova
Zadruga okuplja uzgajivače koji su pre pet godina odlučili da stvore nešto novo, jer je konvencionalni uzgoj svinja bio pod sve većom kritikom. Koncept je u startu trebalo da ispuni četiri uslova: da obezbedi dobrobit životinja, da uzgajivačima donosi sigurne prihode, da je prihvatljiv za zajednicu te da je ekološki i klimatski prilagođen novim standardima. U ekološkom pogledu to znači da je održiv, CO2 neutralan i sa najnižim mogućim emisijama amonijaka, fine prašine i mirisa.
Na farmi u De Hurneu u pokrajini Gelderland, na granici sa Nemačkom, nalaze se dva manja objekta koji imaju do 12 obora. U svakom objektu može da se drži do 25 krmače i do 300 priplodnih ili tovnih svinja. Obori su kombinovani za uzgoj, prašenje i tov, a svaki ima deo ispusta i stalni pristup livadi.
Krmače se neposredno pred prašenje useljavaju u jedan od kombinovanih obora. Nema premeštanja prasadi do odvajanja za prodaju ili klanje. Time je stres kod životinja sveden na minimum, kao i gubitak na težini kod prasadi nakon odbijanja od krmača.

Klimatski neutralno meso
Posebna stavka u ovakvom uzgoju je ishrana. Stočna hrana sa 65% ima najveći udeo karbonskog otiska u svinjskom mesu. Zbog toga ima centralnu ulogu u ovom konceptu. Rađeno je na potpunoj eliminaciji konvencionalnih žitarica i soje kao izvora proteina.
Prednost je data otpadu iz prehrambene industrije kao što su mekinje, ostaci starog hleba i drugo. Upotrebom ovakve hrane karbonski otisak se smanjuje za čak 60%.


Glas javnosti/ N08S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR