Pored toga što nanosi štetu životnoj sredini i životinjama, velike sume novca se takođe nepotrebno troše. Stručnjaci stoga sve više apeluju na važnost pažljivog planiranja kupovine i svesne potrošnje.
Prema smernicama Britanske nacionalne zdravstvene službe (NHS), unos crvenog mesa – uključujući govedinu, jagnjetinu, svinjetinu, teletinu i druge vrste – trebalo bi da bude ograničen na 70 grama dnevno, ili maksimalno 500 grama nedeljno. Radi ilustracije dnevne potrošnje, navodi se da tipičan doručak od dve kobasice i dve trake slanine već sadrži oko 130 grama mesa, dok porcija nedeljnog pečenja sadrži približno 90 grama.
Kupovina mesa od lokalnih mesara se preporučuje kao efikasan način za smanjenje otpada i poboljšanje kvaliteta ishrane. Za razliku od supermarketa, gde je meso prethodno upakovano u unapred određenim količinama, kod mesara potrošač može kupiti tačno onoliko koliko mu je potrebno – na primer, 300 grama mlevenog goveđeg mesa, umesto celog pakovanja od pola kilograma koje možda neće iskoristiti.
Slavni kuvar Džejmi Oliver, poznat po zalaganju za zdraviju i održiviju ishranu, naglašava da postoje jasni znaci koji ukazuju na kvalitetnog mesara. Meso treba da bude sveže izloženo, bez prisustva krvi u kojoj "pliva". Dobar mesar mora znati poreklo mesa koje prodaje, rasu životinje i standarde pod kojima je životinja uzgajana.
Prednost lokalnog nabavljanja je u tome što meso najčešće dolazi sa domaćih, često lokalnih farmi, što podržava lokalnu ekonomiju, a takođe smanjuje ugljenični otisak. Mesar bi trebalo da ponudi uslugu mlevenja mesa na licu mesta – to ne samo da omogućava kontrolu kvaliteta, već i osigurava svežinu i ispravnu količinu.
Oliver posebno naglašava važnost provere kvaliteta kobasica – idealno bi bilo da budu pripremljene u prethodna 24 sata, da imaju visok udeo pravog mesa i da budu punjene u prirodna creva.
Eleonor OBrajen, glavna izvršna direktorka Britanskog udruženja nacionalnih zanatskih mesara, dodaje da bi odgovorni mesari trebalo da pruže sve potrebne informacije o načinu uzgoja životinja i poreklu životinja, posebno oni koji uzimaju u obzir etičke i ekološke aspekte hrane.
Glas javnosti/B06S