Glas Javnosti

OVAKO NAPREDNJACI PRAVE BIZNISMENE! Dobiješ narodne pare pa postaneš SNS TAJKUN i veliki gazda!

Društvo
Autor: Glas javnosti

"Planika" je januara 2020. godine kupila hotel "Žubor" u Kuršumlijskoj banji. Za tu kupovinu država je dala pomoć od 2,5 miliona evra SNS funkcioneru Radovan Raičkoviću, a hotel plaćen za nešto više od 1,4 miliona. A, gde je razlika?

"Planinka" je pazarala "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji površine 16.000 kvadratnih metara sa pratećim objektima i 95,9 hiljada kvadrata zemljišta. Sve je plaćeno nešto više od 1,4 miliona evra.


Ali, fora je bila četiri meseca pre zvanične kupovine, u septembru 2019. godine. "Planinka" je od Razvojne agencije Srbije tražila novac za kupovinu, a potom i rekonstrukciju banjskog kompleksa u Kuršumlijskoj Banji.


Od kupovine hotela "Žubor" nestalo milion evra para građana Srbije

U martu naredne godine, Ministarstvo privrede je u saglasnosti sa Zaključkom Vlade Srbije AD Planinci odobrila 2,5 miliona evra podsticaja podeljen u dve tranše, za 2021. i tokom 2022. godine. Jedini uslov je bio da "Planika", preuzimanjem ovog hotelskog kopleksa kojim je rukovodio Fond za penziono i invalidsko osiguranje, zaposli određen broj radnika. 


Zemljakinja Anđelka Atanasković iz kabineta Vlade Srbije laka da deljenju narodnih para

Da sve bude po naprednjačkoj liniji pobrinula se i druga strana potpisnice ugovora, odnosno ona strana koja je zvanično dala 2,5 miliiona evra građana Srbije. A te "donatorske" milione svojim potpisom je overila Raičevićeva zemljakinja Anđelka Atanasković (rođena u obližnjem Trsteniku) koja spletom čudnih okolnosti sedi u Nemanjinoj ulici i to ni manje ni više nego u fotelji Ministarstva privrede.

Sekao državnu šumu za bolji pogled

Radovan Raičević je nedavno izazvao skandal u Kuršumliji kada je za potrebe lepšeg pogleda iz svoje vikendice isekao šumu. Ilegalnu seču prijavili su meštani policiju jer su bili zabrinuti ko krade državnu šumu. Posle pisanja "Glasa" o neviđenoj pljački državne imovine reagovala je policija i sada se ceo predmet nalazi u tužilaštvu koje će odlučiti o daljoj sudbini lopovluka u Topličkom kraju.

Privilegovani direktor Raičević, inače preletač iz SPS-a u SNS, kroz AD "Planinku", poseduje i hotel "Radan" u Prolom Banji i hotele "Kopaonik", "Jelek" i "Bela jela" u Lukovskoj Banji, a osnivači su i Specijalne bolnice za rehabilitaciju Prolom Banja.

Takođe, pune i flaširanu Prolom vodu, a preduzeću je 1995. na staranje dat i park Spomenik prirode Đavolja Varoš. U septembru 2019. godine "Planinka" je dobila i 1,6 miliona evra subvencija za izgradnju hotela "Bela jela" u Lukovskoj Banji, objavio je portal Nova Ekonomija.

Subvencija je dodeljena nakon što je završena prodaja Kuršumlijske banje, ali pre nego što je ugovor i overen. Kako nezvanično saznajemo, građevinska dozvola o gradnji i rekonstukciji hotela ne postoji.


Savet za borbu protiv korupcije je zbog toga izrazio sumnju da u čitavom procesu ima nezakonitih radnji i korupcije i ocenio da je Kuršumlijska Banja prodata "Planinci" po ceni koja je duplo niža od tržišne i one koju je procenjivala poreska uprava, prenele su Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR