Glas Javnosti

OVAKO MOŽETE DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Detaljne preporuke!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Republička Agencija za energetiku (AERS) ima detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije.

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija. Savetuje da se prilikom nabavke uređanja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti.

- Uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari - ističe Agencija.

Takođe, dve trećine energije domaćinstva potroši se za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.


Agencija preporučuje i ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

AERS preporučuje i nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju. Iz AERS-a prepručuju da mali kućni aparati što manje rade u stendbaj režimu, jer tako troše i do petine energije.

Publikacija "Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?" sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici AERS-a.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR