Glas Javnosti

Овакав систем кауције је ПРЕСКУП”: Реаговање Удружења пивара поводом измена Закона о амбалажи

Društvo
Autor: novosti.rs/foto: Pixabay

Удружење пивара Србије, Америчка привредна комора и НАЛЕД реаговали на нацрт измена закона о амбалажи и амбалажном отпаду.

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о амбалажи и амбалажном отпаду који је ушао у јавну расправу неће бити добра основа за успостављање функционалног и одрживог депозитног система. Текст документа указује да ће високи трошак његовог увођења сносити грађани и привреда и оставља бројна отворена питања. Ово, између осталог, истичу у заједничком саопштењу Америчка привредна комора, НАЛЕД и Удружење пивара Србије. Наглашавају и да подржавају напоре Владе и Министарства животне средине за унапређење система управљања амбалажним отпадом.

Уколико би машине за прихват амбалаже биле постављене само у великим маркетима, које чине тек око 30 одсто свих трговинских објеката у Србији, у неравноправном положају нашли би се становници мањих места, старије и особе лошијег материјалног статуса, јер би им, како наводе, била ограничена могућност враћања амбалаже, што би за њих у пракси значило повећање цена производа.
Истичу да је депозитни систем најкомплекснији за имплементацију и захтева највећа улагања у односу на све постојеће системе. Студија компаније "Дилоит" урађена лане, показује да би почетни трошкови формирања система износили готово 100 милиона евра, а годишње одржавање би коштало још 30 милиона више, што би до 2030. године подигло укупне трошкове на 1,2 милијарде евра.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR