Glas Javnosti

OVAJ MOST 27 GODINA JE VAŽIO ZA NAJDUŽI PEŠAČKO-BICIKLISTIČKI U EVROPI: Evo koja mesta spaja

Društvo
Autor: Glas javnosti

SREMSKA MITROVICA – Najduži pešačko-biciklistički most na Balkanu nalazi se u Srbiji, i to u Sremskoj Mitrovici. Most “Svetog Irineja” izgrađen je na reci Savi, spaja dve Mitrovice, sremsku i mačvansku. Početak radova je krenuo krajem 1990. godine a jedinstvena građevina podignuta je 1993. godine. Most je otvoren i stavljen u funkciju na Vidovdan 28. juna 1994. godine.

Most spaja gradsko jezgro Sremske Mitrovice sa samim centrom Mačvanske Mitrovice. Posvećen je Svetom Irineju, prvom episkopu Sirmijuma. Povezuje severni i južni deo grada kao najduži viseći pešačko-biciklistički most u dužini od čak 262,5 metara. Njegova širina je samo 5,5 metara, a u odnosu na raspon ovaj most spada u najuže mostove ovog sistema. Nalazi se na mestu nekadašnjeg antičkog Artemidinog mosta.

Projekat mosta uradio čuveni akademik Nikola Hajdin

Projekat mosta je uradio srpski akademik Nikola Hajdin, koji je ponudio jednostavno rešenje gde dva armirano betonska pilona kosim kablovima nose ostatak konstrukcije mosta. Piloni su postavljeni na 35 metara od obale, a raspon između njih je 192,5 metara. Most Svetog Irineja je sagrađen na najužem delu reke Save. Pri njenom protoku kroz grad reka pravi luk i utiče na njeno suženje gde se samo po sebi nametnulo kao veoma povoljno mesto za podizanje ovog dugog pešačko-biciklističkog mosta.
Ono što je bitno reći jeste da glavna mostovska konstrukcija ima sistem sa kosim kablovima. Glavni nosač je spregnutog preseka sa betonskom pločom i visinom od 1,3 metara. Na srednjem rasponu tri kabla polaze od pilona na krajevima velikog raspona i poduhvataju glavni nosač na razmacima od 27,5 metara. Kablovi koji polaze od pilona su na krajevima konstrukcije ankerovani na obe strane poprečnog preseka, a piloni mosta izgrađeni su od armiranog betona, prenose Sremske vesti.
Sa ukupnom dužinom od 262,5 metara bio je najduži viseći pešački most u Evropi sve do avgusta 2017. godine kada je u Švajcarskoj izgrađen najduži viseći pečački most. Nazvan je Most Evropa i dugačak je čak 494 metara. Postavljen je na visini od 85 metara nad kanjonom Grabengufer, u blizini švajcarskog grada Cermat.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR