Glas Javnosti

Ova imena roditelji najčešče daju deci u Srbiji!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stalno slušamo o tome kako su dete nazvali Noa, Nika, Zoe, Lav, Mia...

Čak se na društvenim mrežama pojavljaju spiskovi sa najpopularnijim imenima, iako ne iz relevantnih izvora. Tako se nedavno pojavila lista sa najpopularnijim muškim i ženskim imenima za 2021. godinu, među kojima su Mia, Ema, Mila, Ela, Lara, ali i Relja, Mateo, Noa, Emil, Leon i drugi.

Da li će statistika to da potvrdi još ćemo da vidimo, ali prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku najčešća imena rođenih u 2019. godini mnogo više podsećaju na ona iz, recimo 1986. godine, piše B92.

Na spisku RZS našla su se najčešća imena:

ženska muška

Sofija Luka

Dunja Lazar

Sara Stefan

Teodora Vasilije

Milica Vuk

Mila Aleksa

Helena Mihajlo

Tara Andrej

Nikolina Pavle

Lena Filip

Ime Milica koja je bila veoma popularno ime pre Drugog svetskog rata i tokom 90-ih sada je na petom mestu. Primetno je da nekada popularnih Nikole, Zorana, Gorana, Aleksandra i Dušana uopšte nema među prvih 10. Aleksandra je zapravo zamenila kraća verzija Aleksa koja je po učestalosti na 6. mestu.

Bez obzira na izostanak pomenutih sa liste najpopularnijih, stiče se utisak da naš narod još uvek preferira starija imena.

U Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da je podatak kako su roditelji krstili svoju decu u 2020. i koja su neka neobična imena davali - poverljiv.

Ipak, nije da nismo čuli za Jezdivoja, Dinarka, Brestolika, Oprolećovanu, Pahuljicu, Tarzana, Dugu, Plamen, Mrguda, Zmaja, Gricka, Oblaka ili imena inspirirana turskim sapunicama kao što su Sultan, Bekam, Šeherezada, Hurem, ali i druga strana imena poput Kijare, Zoe, Evelin, Adelin...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR