Glas Javnosti

OTVORI OČI! DANAS SNIMLJENO! Gde je ovde ugalj? Skandalozna scena đubrišta sa kopova "Kolubare" (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Opšta havarija proizvodnja električne energije iz uglja! Ovako bi najblaže mogla da se nazove situacija na relaciji kopova "Kolubare" i termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Ceo Obrenovac sa okolinom, i ko zna koliki deo Srbije, su bez struje, posle jučerašnje snežne mećave koja je zahvatila celu zemlju. 

Kad su brojni novinari opsedali ispostave EPS-a u gradovima Srbije, sa željom da dobiju informaciju kada će struja stići u domaćinstva, odgovor je bio isti, da nemaju ovlašćenje da daju takve informacije, i upućivali na PR službu u Beogradu. Ovakav redosled nikada nije bio ranije u slučaju nestanka struje.

"Glas javnosti" došao je u posed snimka sa terena, tačnije kopova površinskog rudnika "Kolubara", na kome se vidi da umesto uglja kopa se doslovce voda i blato za TENT. Kako onda očekivati da termoelektrana bude u stanju da proizvodi struju za Srbiju?

 

Prema rečima jednog od radnika, ime poznato redakciji Glasa javnosti, situacija je poslednjih dana zastrašujuća.

- Kada sam izlazio iz mašine koja vadi ugalj iz zemlje, upao sam u maltene živo blato, ostale su mi čizme, vratio sam se bos sa kopa - kaže zaposleni rudar i dodaje da je jedina sreća što je kod sebe imao mobilni telefon i pozvao kolege u pomoć. 

Debakl u elektroprivredi Srbije, prema rečima sagovornika "Glasa javnosti" leži u glavnom osloncu TENT-a, u kojem sa sa instalisanih 3000 MW ne radi ništa. 

- Instalisani kapaciteti EPS-a bez Kosova su oko 7200 MW. 70% su termo kapaciteti, ostalo je hidro. U glavnom osloncu TENT-u nema uglja. Od poplava u Kolubari nisu ništa uradili. Nisu napravili nove otkrivke na dobrim ležištima. Trebalo je da izmeste deo Ibarske i deo Barske pruge. To nisu mrdnuli. Kopaju loš ugalj sa zemljom i šalju elektrani. Uništavaju i kotlove. Direktor Grčić za to nije sposoban. Sklonjeni su dobri i iskusni kadrovi, a dovedeni partijski kadrovi sa kupljenim diplomama. Nema ko da vodi. U TENT-u ima rezervoara za 11000 tona mazuta. Sve je prazno. Mazut su dodavali uglju da iole nešto proizvode. Remonti loše planirani i blagovremeno ne obavljeni. Sa ovim uvozom i po sadašnjim cenama EPS će do proleća bankrotirati. Svu zaradu Grčić je dao Vućiću i podelio njihovim nesposobnim firmama. Za to je krivo i ministarstvo. Najpre sa Antićem na čelu, a sada, u dva navrata, sa aktuelnom ministarkom Zoranom Mihajlović. Dovedeno je mnogo lošeg kosovskog kadra, a distribucija je u rukama Vojvođana i Kosovara - kaže naš izvor dobro upućen u dešavanja u EPS-u.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR