Glas Javnosti

Otvorena mesara koja ne prodaje meso

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nedavno je u Pragu otvorena veganska "mesara", prva u Češkoj, ali i u celoj istočnoj Evropi uopšteno. Zove se Bezmasna. Ova "mesara" u ponudi ima biljne verzije popularne češke hrane, uključujući chlebíček (češke sendviče), nareske i mesnu štrucu.

Osim toga, tu su i neke klasične namirnice u plant-based verziji, poput odrezaka, kobasica, hamburgera, pašteta, pa čak i jaja.

"Mesara" će uz sve to nuditi i sezonsku ponudu s promenjivim jelovnikom, a vlasnici se nadaju da će početi da sarađuju ​​s veganskim i neveganskim restoranima, ali i u ponudu uvesti usluge za razne događaje, prenosi Indeks.

Iako tradicionalna češka kuhinja obiluje mesom i mesnim jelima te je često zovu noćnom morom za vegetarijance, u ovoj zemlji veganska populacija sve više raste. Prema statistikama iz 2020. godine, Češka je rangirana kao jedno od najprijateljskijih mesta za vegane u Evropi zbog relativno velikog broja mesta koja serviraju biljnu hranu s obzirom na broj stanovnika.

Prag se posebno smatra gradom koji je prema veganima prijateljski nastrojen, a u aplikaciji Happy Cow, koja navodi veganske restorane i restorane prilagođene veganima, vrlo je lako pronaći biljne opcije na području Praga.

Rastuća popularnost veganskih "mesara"
"Mesare" koje ne prodaju meso, već biljne proizvode, postaju sve popularnije, posebno u Evropi, a prošlog je meseca veganski brend Heura najavio pokretanje pop-up "mesare" na brojnim lokacijama u Francuskoj. Poput Bezmasne, u "mesari" Heura prodaju se i bezmesne verzije kobasica, hamburgera i druge popularne životinjske hrane.

 

Agroinfo.rs/B01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR